RAZARAČ SAD JE ZAČIKAVAO RUSE, A SADA I KINEZE: Evo kako je prošla vežba američke mornarice u Južnokineskom moru (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

bruka

RAZARAČ SAD JE ZAČIKAVAO RUSE, A SADA I KINEZE: Evo kako je prošla vežba američke mornarice u Južnokineskom moru (VIDEO)

Planeta -

Američki razarač je sproveo u utorak operaciju slobode plovidbe u Južnokineskom moru u najnovijoj poruci SAD-a Pekingu zbog svoje sporne teritorije na ostrvima Spratli.

Zvaničnik je za Foks njuz rekao da je USS Džon Mekejn plovio pored dva grebena, za koje je Kina tvrdila da su njena teritorija i koja su stoga jako utvrđena.

„Ova operacija slobode plovidbe („ FONOP “) podržala je prava, slobode i zakonitu upotrebu mora priznate u međunarodnom pravu osporavanjem ograničenja na nevin prolaz koje su nametnule Kina, Vijetnam i Tajvan“, napisala je služba za odnose s javnošću Sedme flote. „Sve interakcije sa stranim vojnim snagama bile su u skladu sa međunarodnim normama i nisu uticale na operaciju.

Kina je jedna od šest država - uključujući Filipine, Vijetnam i Tajvan - koje polažu suverenitet nad svim ili delovima spornog arhipelaga. Kina, Vijetnam i Tajvan zahtevaju „ili dozvolu ili obaveštenje unapred“ kada brodovi mornarice prolaze kroz to područje.

„Nezakonite i opsežne pomorske tvrdnje u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi mora, uključujući slobode plovidbe i preleta, slobodnu trgovinu i nesmetanu trgovinu, i slobodu ekonomskih prilika za primorske države Južnog kineskog mora“, kaže se u izjavi.

„Uključivanjem u nevin prolaz bez prethodnog obaveštavanja ili traženja dozvole od bilo kog od podnosilaca zahteva, Sjedinjene Države osporile su nezakonita ograničenja koja su nametnuli Kina, Tajvan i Vijetnam“, nastavlja se. „Sjedinjene Države pokazale su da nevin prolaz možda neće podlegati takvim ograničenjima.“

Greben Gaven i Džonson nemaju piste poput nekih drugih kineskih spornih grebena na Spratli ostrvima. Američki ratni brod takođe je plovio pored grebena Kolins na koji polaže pravo Vijetnam.

Kineski ratni brod pratio je Mekejn tokom operacije, ali sve interakcije su se smatrale "sigurnim i profesionalnim", rekao je jedan zvaničnik za Foks Njuz.

Prošlog meseca, Mekejn je poslat da ospori ruske "prekomerne" pomorske zahteve u zapadnom Pacifiku, rekli su zvaničnici. Razarač je "potvrdio plovidbena prava i slobode" operacijom slobode plovidbe u blizini zaliva Petra Velikog u Japanskom moru, navodi se u saopštenju 7. flote.

SAD su ranije sprovodile slične operacije u blizini Kine, koja i dalje zahteva ekspanzivne teritorijalne zahteve. Mornarica često šalje ratne brodove kroz strateško Južnokinesko more.

„Sve dok neke zemlje nastavljaju da tvrde pomorske zahteve koji su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, što se ogleda u Konvenciji o zakonu o moru iz 1982. godine i koja ima za cilj da nezakonito ograniči prava i slobode zagarantovane svim državama, Sjedinjene Države će i dalje braniti one prava i slobode “, saopštila je mornarica.

Kurir.rs/Foks Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track