TRAMP ZAPRETIO DA NEĆE POTPISATI PREDLOG ZAKON O POMOĆI: Mnogo je drugačiji nego što je očekivano! To je zaista sramota (VIDEO)
Foto: EPA / Erin Schaff / POOL

američki predsednik

TRAMP ZAPRETIO DA NEĆE POTPISATI PREDLOG ZAKON O POMOĆI: Mnogo je drugačiji nego što je očekivano! To je zaista sramota (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je danas da neće potpisati predlog zakona o pomoći u vrednosti od 892 milijarde dolara, koji uključuje pružanje pomoći pojedinačno državljanima SAD.

Tramp smatra da bi zakon trebalo izmeniti kako bi se povećala iznos podsticaja.

"Zakon koji sada planiraju da vrate na moj sto je mnogo drugačiji nego što je očekivano. To je zaista sramota", rekao je Tramp u video poruci objavljenoj na Tviteru.

Trump je od Kongresa zatražio povećanje iznosa podsticaja na 2.000 dolara za pojedince i 4.000 dolara za parove, umesto "smešno niskih" 600 dolara za pojedince, koliko je navedeno u predlogu zakona, prenosi Rojters.

Tramp se požalio i zbog novca koji je obezbeđen za strane države, Smitsonovski institut, koji predstavlja grupu muzeja i istraživačkih centara pod uprave SAD, kao i za uzgoj ribe.

"Tražim takođe od Kongresa da se odmah reši rasipničkih i nepotrebnih delova ovog zakona i da mi pošalje primeren zakon, ili će naredna administracija morati da donese paket mera za pomoci za Kovid-19. A možda ću ta administracija biti ja", poručio je Tramp, koji i dalje insistira da je pobedio na izbrima u novembru.

Tramp, koji će napustiti funkciju predsednika 20. januara kada izabrani predsednik Džo Bajden položi zakletvu, nije koristio reč "veto" u svom obraćanju.

Američki Kongres je u ponedeljak uveče usvojio zakon o ekonomskoj pomoći vredan skoro 900 milijardi dolara, kojim će se pomoći pojedinačno državljanima SAD, ali i privatnim firmama koje su pogođene pandemijom korona virusa.

Predlog zakona može se izmeniti, ako kongresni lideri žele to da urade. Ako ne žele, Trampu ostaje da potpiše predlog zakona, uloži veto ili ne uradi ništa i pusti da on postane zakon.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track