KINESKINJA KOJA JE IZVEŠTAVALA IZ VUHANA OSUĐENA NA 4 GODINE ZATVORA: Snimala bolnice i ulice, pa završila iza rešetaka
Foto: Youtube/Printscreen

strašno

KINESKINJA KOJA JE IZVEŠTAVALA IZ VUHANA OSUĐENA NA 4 GODINE ZATVORA: Snimala bolnice i ulice, pa završila iza rešetaka

Planeta -

Kineski sud izrekao je danas četvorogodišnju zatvorsku kaznu kineskoj novinarki Džang Džan koja je izveštavala o epidemiji korona virusa u Vuhanu na njenom vrhuncu u februaru, zbog "izazivanja sukoba i problema".

"Verovatno ćemo se žaliti", rekao je njen advokat Ren Kvan potvrđujući da je sud u Pudongu, koji pripada Šangaju, izrekao presudu.

Džan veruje da je progone zbog ostvarivanja prava na slobodu govora, izjavio je on, uz napomenu da su zahtevi da se ona pusti uz kauciju pre početka suđenja i da se ono prenosi uživo ignorisani od strane suda.

Žang Žan, Džang Džan
foto: EPA/MIGUEL CANDELA

Džang Džan, koja je stigla u Vuhan 1. februara iz svoje kuće u Šangaju, prva je kojoj je suđeno zbog toga što je, kao i nekolicina ljudi koji su postavljali snimke iz prepunih bolnica i praznih ulica, dokazivala da je epidemija u Vuhanu mnogo gora od stanja koje je zvanična Kina prikazivala.

Njeni kratki video klipovi na Jutjubu prikazuju intervjue sa stanovnicima, komentare, kao i snimke krematorijuma, železničke stanice, bolnica i Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Žang Žan, Džang Džan
foto: EPA/MIGUEL CANDELA

Čovek u invalidskim kolicima, koji je agenciji rekao da je došao iz centralne provincije Henan da joj pruži podršku, isticao je plakat sa njenim imenom pre nego što ga je policija udaljila.

Stranim novinarima je bio zabranjen ulazak u sud "zbog epidemije", kako su objasnili službenici obezbeđenja suda. Džang Džan, 37-godišnja advokatica-novinarka, štrajkovala je glađu u zatvoru u blizini Šangaja pre nego je suđenje održano, a uhapšena je u maju.

Njen advokat izjavio je početkom decembra da ju je posetio i da nije dobro izgledala.

"Osim glavobolje, malaksalosti i bolova u stomaku, oseća bolove i u ustima i grlu. Kaže da je to verovatno posledica upale zbog sonde koju su joj ubacili da bi je naterali da uzima hranu", rekao je on tada.

Džang je i 2018. i 2019. hapšena i zatvarana zbog kritikovanja kineskih vlasti i podrške aktivistima u Hongkongu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track