Honeker pio zapadno pivo, a s gostima domaće

Dvostruki standardi - znao šta valja

Honeker pio zapadno pivo, a s gostima domaće

Planeta -
Bivši batler nekadašnjeg predsednika DDR Eriha Honekera objavio knjigu o detaljima iz života jednog predsednika iza "gvozdene zavese"

BERLIN - Lider nekadašnje Nemačke Demokratske Republike Erih Honeker pio je svako jutro čist sok od limuna kako bi se zaštitio od prehlade, otkriva njegov dugogodišnji batler u novoj knjizi. Istočnonemački političar, koji je bio na čelu komunističke DDR od 1976. do pada Berlinskog zida 1989, veoma je vodio računa o svom zdravlju, navodi batler Lotar Hercog u knjizi "Honecker privat".

Kako prenosi agencija AFP, Honekerova biografija (190 strana) pojaviće se u knjižarama pre njegove 100. godišnjice rođenja, 25. avgusta."Držao se rutine veoma disciplinovano", seća se 69-godišnji Hercog koji je svako jutro tokom 12 godina istočnonemačkom lideru davao vitamin C bez šećera. Bivši Honekerov batler, koji danas živi u Berlinu, veli da njegov šef nije mnogo uživao u hrani koja je morala da ispunjava tri kriterijuma: da bude jednostavna, vruća i poznata.

Honeker je voleo da pije zapadnonemačko pivo iz konzerve, a istočnonemačko je pio isključivo u prisustvu gostiju i u zvaničnim prilikama, otkriva batler čiji je zadatak bio da ispunjava svaku predsednikovu želju. Iako su se svakodnevno viđali, veoma su retko razgovarali."Bilo mi je naređeno da samo odgovaram na postavljena pitanja. A, kako me on nikada nije ništa pitao, nije bilo povoda za razgovor", objašnjava batler koji je Honekera pratio u više od 30 zemalja, uključujući putovanje na pecanje sa kubanskim liderom Fidelom Kastrom i posetu Japanu gde je istočnonemački predsednik ostao bez cipela nakon što ih je izuo ispred jednog hrama.

Honeker je skinut s vlasti nekoliko meseci pre pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. Umro je u egzilu u Čileu 1994, u 81. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track