NATO GOMILA TRUPE U NAŠEM KOMŠILUKU: Amerika raspoređuje vojnike i dronove u rumunskoj bazi, drže Crno more na oku zbog Rusa
Foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

vojno prisustvo

NATO GOMILA TRUPE U NAŠEM KOMŠILUKU: Amerika raspoređuje vojnike i dronove u rumunskoj bazi, drže Crno more na oku zbog Rusa

Planeta -

Američke vazduhoplovne snage rasporedile su oko 90 vojnika i neodređeni broj dronova u bazi u centralnoj Rumuniji, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo odbrane.

AP prenosi da su SAD na taj način pojačale svoje vojno prisustvo u regionu koji izaziva zabrinutost NATO saveznika, zbog, kako se navodi, pokušaja Rusije da demonstrira svoju vojnu silu.

Rumunsko ministarstvo saopštilo je da će američko prisustvo u vojnoj bazi "Kampia Turzi" trajati nekoliko meseci u cilju podrške NATO operacijama.

"Raspoređivanje dronova na ovoj ključnoj strateškoj lokaciji ima za cilj da uveri naše saveznike i partnere, kao i da pošalje poruku našim protivnicima, da možemo brzo da reagujemo na svaku hitnu pretnju", rekao je predstavnik Vojske SAD Džef Haridžijan.

On je u saopštenju naveo da će dronovi povećati nadzorne i izviđačke sposobnosti u oblasti Crnog mora, gde SAD redovno optužuju Rusiju za opasno presretanje američkih vojnih aviona i druge incidente koji su rasplamsali tenzije između dve velesile, dodaje AP.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track