DAN D ZA BAJDENA: Danas bi Kongres trebao da potvrdi njegovu pobedu, u Senatu se očekuje velika borba!
Foto: EPA/JIM LO SCALZO/JIM BOURG

Izbori u SAD

DAN D ZA BAJDENA: Danas bi Kongres trebao da potvrdi njegovu pobedu, u Senatu se očekuje velika borba!

Planeta -

Novi saziv američkog Kongresa, koji je konstituisan u nedelju u Vašingtonu, održaće danas zasedanje kako bi potvrdio rezultate predsedničkih izbora.

Na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa, Predstavničkog doma i Senata, trebalo bi da budu potvrđeni glasovi Izbornog kolegijuma, koji je u decembru pobednikom proglasio demokrata Džoa Bajdena.

Pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa počele su da se okupljaju u Vašingtonu u znak protesta zbog potvrde njegovog poraza, a očekuju se kontraprotesti. Mobilizovano je na stotine pripadnika Nacionalne garde.

Tramp, koji još uvek ne priznaje Bajdenovu pobedu, pojačao je poslednjih dana pritisak na stranačke kolege u Kongresu u očajničkom pokušaju da preokrene izbornu pobedu demokratskog protivnika na zajedničkoj sednici Kongresa.

Njegovi pokušaji da promeni izborne rezultate u bezbroj sudskih postupaka su propali, ali uprkos tome on nastavlja da ponavlja teze o masovnim izbornim prevarama bez ikakvih dokaza. Na Tvitteru je najavio da će danas govoriti na skupu „Spasi Ameriku“.

Ustavna obaveza Kongresa da potvrdi rezultate izbornog koledža, što je inače formalnost, ove godine pretvara se u pokušaj republikanaca odanih Trampu da ospore Bajdenovu pobedu.

Njihov stav mogao bi da komplikuje Bajdenov prioritetni zadatak - da „pomiri“ Ameriku prevazilaženjem partijskih razlika.

Grupa od desetak republikanskih senatora predvođenih Tedom Kruzom najavila je da će se usprotiviti priznavanju rezultata izbornog koledža i Bajdenovoj pobedi u Kongresu.

Isto je najavilo oko 140 republikanaca u Predstavničkom domu, što bi značilo da Kongres možda neće potvrditi izborne rezultate istog dana, ali dan kasnije jer bi tada morao da razgovara o prigovorima na rezultate izbora u svakoj državi koju su osporili ti poslanici. I najavili su da će osporiti rezultate njih šestorice u kojima je Tramp gubitnik.

Novoizabrani američki predsednik Bajden stupiće na dužnost za dve nedelje, 20. januara.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track