SVE BROJNIJI POZIVI ZA TRAMPOVU SMENU: "Podsticao je na oružanu pobunu! Ovaj predsednik ne bi više smeo da bude na dužnosti"
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

dan nakon haos u vašingtonu

SVE BROJNIJI POZIVI ZA TRAMPOVU SMENU: "Podsticao je na oružanu pobunu! Ovaj predsednik ne bi više smeo da bude na dužnosti"

Planeta -

Dan nakon upada Trampovih pristalica u zgradu Kongresa sve je više poziva na Trampovu ostavku. Najviše iz redova demokrata, ali javili su se i neki republikanci.

Poslanik u Predstavničkom domu Adam Kinzinger prvi je republikanac koji je pozvao da se Tramp pomoću 25. amandmana Ustava makne iz Ovalnog kabineta.

"Predsednik nije sposoban da vodi ovu funkciju, predsednik nije dobro", kazao je Kinzinger. Dodao je da Tramp mora da odstupi svojom voljom ili prisilno.

Zvaničnik demokrata u Senatu traži da se Tramp odmah smeni

Zvaničnik demokrata u Senatu SAD-a Čak Šumer takođe je pozvao potpredsednika Majkla Pensa da na temelju 25. amandmana američkog ustava odmah s položaja smeni predsednika Donalda Trampa i napomenuo da bi, ako on to ne učini, predsednikovu smenu trebao da pokrene Kongres.

"Ono što se juče dogodilo u Kapitolu SAD-a bio je ustanak protiv Sjedinjenih Država podstaknut od predsednika", napisao je Šumer. "Ovaj predsednik ne bi više smeo da bude na dužnosti".

"Ako potpredsednik i vlada odbiju da reaguju Kongres bi trebao da se sastane kako bi izglasao opoziv predsednika", dodao je.

0581640722, neredi, Vašington, protesti, demonstracije, Kapitol
foto: Profimedia/Stringer/Sputnik

Trampovu smenu zatražila i Pelosi

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nensi Pelosi takođe je pozvala da se predsednik Donald Tramp odmah makne sa dužnosti na osnovu 25. amandmana.

"Juče je predsednik Sjedinjenih Država podsticao na oružanu pobunu protiv Amerike", rekla je Pelosi na konferenciji za medije, dodavši da je Tramp time počinio "čin pobune".

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trampa s položaja jer je opasan po američku demokratiju.

"Ne mislim da se treba dugo čekati na odgovor" potpredsednika Majkla Pensa, rekla je Pelosi, a u slučaju da se to ne dogodi Pelosi ne isključuje mogućnost da demokrate u Predstavničkom domu pokrenu postupak za Trampov opoziv.

Vašington, Kongres, Kapitol, neredi
foto: EPA

Sve brojniji zahtevi

Tramp se suočava sa sve brojnijim zahtevima da se skloni sa predsedničkog položaja a, dan nakon što je rulja pokrenuta njegovim neutemeljenim tvrdnjama o izbornim prevarama, provalila u Kongres, napušta ga i deo njegovih saradnika i administracije.

Po 25. amandmanu ustava članovi vlade mogu smeniti predsednika ako utvrde da nije sposoban obavlja dužnost a, po izvoru upoznatom sa situacijom, članovi Trampove administracije su raspravljali o toj mogućnosti.

Na takav korak pozvali su najmanje jedan republikanac i 19 demokrata u Predstavničkom domu.

"Sve ukazuje da je predsednik izgubio vezu sa stvarnošću", rekao je republikanski zastupnik Adam Kinzinger u snimku objavljenom na Tviteru.

Demokratska senatorka Ejmi Klobučar rekla je da članovi Trampove administracije trebaju da budu spremni da deluju jer bi Tramp mogao izazvati još haosa u 13 dana do inauguracije izabranog predsednika Džozefa Bajdena koliko će još ostati na dužnosti.

"Ako se ovo nastavi oni to trebaju da budu spremni da učine jer ne možete imati predsednika koji, vodi ustanak protiv naše vlastite vlade", rekla je Klobučar za televiziju CBS.

Verovatno neće uspeti

Izvor agencije Rojters upoznat sa situacijom ocenio je da nastojanje da se aktivira 25. članak ustava verovatno neće uspeti jer većina republikanaca u Kongresu nije pokazala spremnost da izvrše pritisak na administraciju da to učini.

U međuvremenu sve više zvaničnika Bele kuće najavljuje ostavke.

Američki Kongres, koji je u sredu uveče zbog upada pristalica predsednika Donalda Trampa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegijuma, u četvrtak ujutro odbacio je prigovore na pobedu demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima održanim u novembru.

Bajden je osvojio 306 glasova izbornog kolegijuma prema 232 koliko je osvojio Tramp.

Deo demokratskih predstavnika, ali i republikanaca, direktno je za nasilje i upad u Kongres Trampovih pristalica okrivio Trampa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

Tramp je u govoru svojim pristalicama u Vašingtonu nekoliko sati pre početka sednice Kongresa poručio da izvrše pritisak na svoje predstavnike u Kongresu da odbiju rezultate predsedničkih izbora i da se "bore".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track