OGLASIO SE TRAMP I PRIZNAO DA JE BAJDEN NOVI PREDSEDNIK SAD: Evo šta je poručio svojim pristalicama na kraju govora (VIDEO)
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

sad

OGLASIO SE TRAMP I PRIZNAO DA JE BAJDEN NOVI PREDSEDNIK SAD: Evo šta je poručio svojim pristalicama na kraju govora (VIDEO)

Planeta -

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp priznao je u četvrtak da će Džo Bajden biti naredni američki predsednik, dan nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa, koji je zasedao o potvrdi Bajdenove pobede.

Kako prenosi AP, Tramp, koji je u četvrtak ujutro i dalje neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsrediti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti na Bajdenovu administraciju.

"Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahteva zacelivanje rana i pomirenje", naveo je Tramp u video snimku koji je postavljen na Tviter.

Tramp je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja, prenosi AP.

"Kao i svi Amerikanci ogorčen sam zbog nasilja, bezakonja i haosa. Demonstranti koji su ušli u Kapitol oskrnavili su sedište američke demokratije. Odmah sam angažovao Nacionalnu gardu i policijske snage da obezbede zgradu i izbace izgrednike", istakao je Tramp.

Tramp je na kraju uputio i poruku svojim pristalicama.

"Večna mi je čast da služim kao vaš predsednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje", naveo je Tramp, koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku ili da bude smenjen posle napada u sredu, navodi Glas Amerike.

Trampova portparolka Kejli Mekeneni prethodno je saopštila da cela Bela kuća osuđuje nasilje koje se u sredu dogodilo u američkom Kongresu i poručila da oni koji su prekršili zakon treba da krivično odgovaraju.

"Mi to osuđujemo - predsednik i ova administracija - na najsnažniji mogući način", rekla je novinarima Mekenenijeva na brifingu za novinare u Beloj kući. "To je neprihvatljivo, i oni koji su prekršili zakon treba da budu krivično gonjeni".

Portparolka Bele kuće nije odgovarala na pitanja novinara.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track