DA LI JE PUKAO BALON DIGITALNIH VALUTA: Za dan izgubile 170 milijardi dolara, a evo šta predviđaju stručnjaci
Foto: Profimedia

ekonomija

DA LI JE PUKAO BALON DIGITALNIH VALUTA: Za dan izgubile 170 milijardi dolara, a evo šta predviđaju stručnjaci

Planeta -

Bitkoin i druge digitalne valute izgubili su na vrednosti u ponedeljak, brišući oko 170 milijardi dolara sa celog tržišta kripto valuta.

Tržišna kapitalizacija ili vrednost tržišta kriptovaluta iznosila je 959,53 milijarde dolara u 12.10 časova, po singapirskom vremenu, u poređenju sa 1,1 bilion dolara dan ranije, navodi Coinmarketcap.

Bitkoin, najveća kripto valuta, pao je preko 11% u odnosu na dan ranije, na oko 35.828,06 dolara, oko 12:15 sati. Eter, drugi po veličini, pao je za oko 15% na 1.126,72 dolara.

Rasprodaja kripto valuta dolazi nakon velikog skupa i možda signalizira izvesnu zaradu investitora. Bitkoin je i dalje porastao za preko 340% u poslednjih 12 meseci, a prošle nedelje dostigao je najviši nivo malo ispod 42.000 dolara.

Oživljavanje bitkoina pripisuje se brojnim faktorima, uključujući veću kupovinu od velikih institucionalnih investitora.

Takođe je upoređen sa „digitalnim zlatom“, potencijalnom zaštitnom imovinom i zaštitom od inflacije. U nedavnoj istraživačkoj belešci, JPMorgan je rekao da bi bitkoin mogao dugoročno dostići 146.000 američkih dolara, jer se takmiči sa zlatom kao „alternativnom“ valutom. Stratezi investicione banke primetili su, međutim, da bi bitcoin morao postati znatno manje nestabilan da bi dostigao ovu cenu. Bitcoin je poznat po divljim promenama cena.

Ali neki kritičari bitkoina - poput Dejvida Rosenberga, ekonomiste i stratega kompanije Rosenberg Research - nazvali su bitkoin balonom.

Međutim, dugoročni bikovi oko bitkoina i dalje ostaju. Prošle nedelje, Čamath Paliapitia iz društvenog kapitala rekao je da bi bitkoin mogao da pređe 100.000 dolara.

"Verovatno će to iznositi 100.000, pa 150.000, pa 200.000 dolara“, rekao je Palihapitiia za CNBC-ov „Halftime Report“. „U kom periodu? Ne znam. [Možda] pet ili 10 godina, ali to ide tamo “. Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track