VIŠE OD 96 MILIONA ZARAŽENIH KORONOM U SVETU: Kalifornija ima preko 3 miliona slučajeva virusa, Kuomo traži vakcine od Fajzera
Foto: EPA/ANDREAS ARNOLD

pandemija

VIŠE OD 96 MILIONA ZARAŽENIH KORONOM U SVETU: Kalifornija ima preko 3 miliona slučajeva virusa, Kuomo traži vakcine od Fajzera

Planeta -

Prema podacima sajta Worldometers, u svetu je od početka pandemije potvrđen 96.009.891 slučaj korona virusa, a trenutno je aktivno 25.330.409 slučajeva.

Od korona virusa umrlo je 2.049.348 ljudi, a oporavilo se njih 68.630134.

Najviše potvrđenih slučajeva zabeleženo je u SAD - više od 24,6 miliona, Indiji - više od 10,5 miliona, Brazilu - više od 8,5 miliona, Rusiji - gotovo 3,6 miliona i Velikoj Britaniji - više od 3,4 miliona.

Kalifornija prva država u SAD sa više od 3 miliona slučajeva

Kalifornija je prva američka savezna država u kojoj je broj zaraženih korona virusom premašio tri miliona, podaci su Univerziteta Džons Hopkins.

Broj slučajeva kovida-19 u toj državi se utrostručio u poslednja dva meseca, prenosi Si-En-En.

U Kaliforniji je do sada zaraženo 3.005.830 osoba, a 33.623 su preminule.

Više od milion slučajeva je registrovano u Okrugu Los Anđeles, gde je zaražena jedna od 10 osoba, ali zdravstveni zvaničnici spekulišu da bi stvaran odnos moga da bude jedna od tri osobe.

Oko 90 odsto stanovnika Kalifornije je pod naredbom za ostanak kod kuće, kako bi se rasteretili kapaciteti na intenzivnoj nezi, podseća Si-En-En.

Brazil počeo vakcinaciju Sinovak vakcinom

Brazil je u ponedeljak započeo nacionalni program imunizacije protiv kovida-19 distribucijom doza vakcine iz kineskog Sinovak Bioteka nakon odobrenja za hitnu upotrebu, mada će tempo vakcinacije zavisiti od zakasnelog uvoza, javlja Rojters.

Ministarstvo zdravlja dalo je državama zeleno svetlo za početak imunizacije u 17 sati po lokalnom vremenu.

Iako su neki počeli da daju injekcije pre toga, većina brazilskih 26 država još uvek nije primila pošiljke vakcina do ponedeljka uveče, što odlaže početak vakcinacije za starije i zdravstvene radnike u prvoj liniji.

U nedelju je Anvisa odobrila hitnu upotrebu vakcine Sinovaka i AstraZeneke, iako je plan za dobijanje dva miliona doza vakcine AstraZeneka ometen nedostatkom odobrenja za izvoz iz Indije, dodaje Rojters.

Kuomo traži vakcine za Njujork direktno od Fajzera

Guverner Njujorka Endrju Kuomo zatražio je u ponedeljak od izvršnog direktora kompanije Fajzer Alberta Burlua da ta američka savezna država kupi doze vakcine protiv kovida-19 direktno od proizvođača lekova, javlja Rojters.

Iz Fajzera, međutim, za britanski agenciju kažu da je za takav predlog prvo potrebno odobrenje Odeljenje za zdravstvo i socijalne usluge SAD.

"S povećanjem broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva širom zemlje ove zime, trkamo se sa virusom i izgubićemo ako dramatično ne povećamo broj doza koje stižu do Njujorčana", rekao je Kuomo u pismu izvršnom direktoru kompanije Fajzer.

Kuomo je rekao da se direktno obraća Fajzeru jer kompanija "nije vezana za obaveze" koje je Moderna preuzela u okviru Operacije "Vorp Spid", programa vlade SAD za distribuciju vakcina protiv kovida-19.

Nijedna američka država nije kupila vakcine direktno od proizvođača.

U Kuomoovom pismu nije navedeno koliko doza traži ili kako će to platiti, dodaje Rojters.

Zaraženi u Meksiku

U Meksiku su potvrđena 8.074 nova slučaja korona virusa, a još 544 osobe su umrle od posledica te infekcije, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od početka pandemije u Meksiku su potvrđena 1.649.502 slučaja Kovida-19, a umrlo je 141.248 ljudi, prenosi Rojters.

Stvarni broj zaraženih i umrlih je verovatno znatno veći od zvaničnih podataka zbog malog broja testiranih.

Meksiko je po broju žrtava korona virusa na četvrtom mestu u svetu, psoel SAD, Brazila i Indije.

Zaraženi u Nemačkoj

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 11.369, na 2.052.028, pokazuju današnji podaci Instituta Robert Koh.

Umrlo je još 989 osoba zaraženih korona virusom, a ukupan broj preminulih od početka pandemije je 47.622, prenosi Rojters.

Novi soj korona virusa otkriven u Maroku

U Maroku je potvrđen prvi slučaj zaraznijeg soja korona virusa, koji je prvobitno otkriven u Velikoj Britanija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Novi soj otkriven je u luci Tandžer na severu zemlje, kod državljanina Maroka koj je doputovao iz Irske preko Marseja, prenosi Rojters.

Maroko planira da besplatno vakciniše 25 miliona ljudi, što je 80 odsto stanovništva, Ta zemlja je naručila 66 miliona vakcina AstraZeneke i kineskog Sinofarma, koje još nisu stigle.

U Maroku je 23. decembra uveden cetvoronedeljni policijski čas od 21 čas do 6 sati ujutru.

Do sada su u toj zemlji zaražene 460.144 osobe, od kojih je 7.977 preminulo.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track