SKLONIO JE BISTU VINSTONA ČERČILA, STAVIO TAMNIJI TEPIH I ZAVESE: Ovako je Bajden uredio Ovalni kabinet! Evo gde će raditi (FOTO)
Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL/

BELA KUĆA

SKLONIO JE BISTU VINSTONA ČERČILA, STAVIO TAMNIJI TEPIH I ZAVESE: Ovako je Bajden uredio Ovalni kabinet! Evo gde će raditi (FOTO)

Planeta -

Za samo nekoliko sati Ovalni kabinet u Beloj kući je dobio drugačiji izgled nakon što je američki predsednik Džo Bajden u njega utisnuo vlastiti pečat nameštajem i umetninama koji odražavaju njegov ukus i politiku.

Na prvi pogled uočene su određene promene koje su se dogodile istovremeno na dramatičan, ali i suptilan način.

Iza hrastovog pisaćeg stola, poznatog kao "Resolut Desk" - po britanskom brodu za istraživanje Severnog pola "HMS Resolut" od čije je građe napravljen, a koristio ga je među ostalih i Tramp, stavljena je na komodu bista Cezara Čaveza, vođe radnika i aktiviste za građanska prava, a izradio je umetnik Pol Suarez.

Inače, Čavezova unuka Džuli Čavez Rodrigez je Bajdenova direktorka kabineta Bele kuće za međuvladine poslove. Desno od stola nalazi se ulje na platnu "Avenija na kiši" iz 1917., koja je deo kolekcije Bele kuće.

Na tom istom stolu se nalazi i niz uokvirenih porodičnih fotografija, a na njemu više nema Trampove kolekcije medaljona i značaka iskovanih za posebne prilike.

Sklonjene su i zastave svih rodova američkih oružanih snaga, koje je dodao Tramp.

Jedna od najvećih promena je uklonjena bista britanskog premijera Vinstona Čerčila koju je Donald Tramp uneo u Ovalni kabinet odmah nakon polaganja zakletve.

Dauning Strit (sedište britanskog premijera) nije kritikovao Bajdena zbog tog postupka iako je Boris Džonson to činio prema Baraku Obami dok je bio na funkciji predsednika.

"Ovalni kabinet je predsednikov privatni prostor i na njemu je odluka da ga uredi onako kako želi", kazao je portparol Dauning Strita naglašavajući da je Džonson uzbuđen zbog saradnje sa Bajdenom.

Bajden je u Ovalni kabinet unio još bisti i sve one predstavljaju ličnosti koje su se borile za građanska prava, a reč je o Martinu Luteru Kingu mlađem i Rosi Parks, zatim, tu je i ona bivšeg senatora Roberta F. Kenedija i bivše prve dame Elenor Ruzvelt.

U ostalim delovima kabineta se nalaze portreti Džordža Vašingtona, Abrahama Linkolna, Frenklina D. Ruzvelta, Tomasa Džefersona i Aleksandra Hamiltona, kao i bista Danijela Vebstera, bivšeg senatora koji je branio Uniju.

Frenklinov portret i kamen sa Meseca bi, kako navode mediji, trebali bi DA simbolizuju Bajdenov interes za nauku.

Bajden je zamenio portret Endrua Džeksona, generala i državnika koji je služio kao sedmi predsednik SAD-a od 1829. do 1837. i nalazio se levo od pisaćeg stola, sa portretom Bendžamina Frenklina koji se smatra jednim od očeva SAD-a.

Tamno plavi tepih sa cvetnim ivicama zamenio je svetli koji je instalirao Donald Tramp, a prema informacijama novinara koji su boravili u Ovalnom kabinetu, Biden se odlučio za tamnije zlatne zavese koje su bile u toj prostoriji i za vreme Obamine vladavine.

Bajdenova stolica je takođe drugačija i reč je o smeđoj kožnoj koja menja onu crvenkasto smeđu u kojoj je Tramp sedio.

Ovalni kabinet je inače renoviran nekoliko puta, a svaki novi predsednik ima pravo da ga uredi po svojoj želji.

Do početka 20. veka, predsednik je radio na drugom spratu kuće gde je živeo sa svojom porodicom. Tedi Ruzvelt je 1902. godine stvorio nešto što će kasnije biti poznato kao Zapadno krilo u kojem se nalazi Ovalni kabinet, piše Sky News.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track