ZA OVU AMERIČKU BANKU KORONA JE DAR SA NEBA: Zarada u 2020. godini porasla za 50 odsto!
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

tuga

ZA OVU AMERIČKU BANKU KORONA JE DAR SA NEBA: Zarada u 2020. godini porasla za 50 odsto!

Planeta -

Američka banka Morgan Stenli je uspeo da značajno kapitalizuje 2020. godinu. Ona je prognoze o prihodima za četvrti kvartal kako bi zaokružila najbolju godinu zajmodavca.

Zarada je u poslednja tri meseca 2020. skočila 51 odsto. Neto prihod neto banke pripisan običnim akcionarima porastao je na 3,39 milijardi dolara, ili 1,81 dolara po akciji, u četvrtom tromesečju sa 2,09 milijardi dolara, ili 1,30 dolara po akciji, godinu dana ranije .

Analitičari predviđaju zaradu od 1,27 dolara po akciji, navodi Refinitive IBES.

Morgan Stenli je potvrdio planove za otkup svojih akcija vrednih 10 milijardi dolara ove godine. Akcije banke porasle su za 2,5 odsto na 76,88 dolara u pretprodaji, što je najviše od kraja 2000. godine.

"Imali smo izuzetnu podršku centralnih banaka i snažnu podršku fiskalnoj politici tokom zdravstvene krize. Podržavali smo naše klijente, bili smo izuzetno aktivni i veoma disciplinovani prema svom riziku, a to je dovelo do rekordnih rezultata", rekao je glavni finansijski direktor Jon Pruzan.

Prihod od rada institucionalnih hartija od vrednosti, njihovog najvećeg izvora prihoda, porastao je na 7 milijardi dolara sa 5,05 milijardi dolara pre godinu dana.

Trgovinska jedinica Morgan Stenlija, koja se bavi institucionalnim poslovanjem sa hartijama od vrednosti, imala je koristi od američkih izbora i puštanja vakcina protiv koronavirusa širom sveta, što je povećalo obim trgovine tokom poslednjeg kvartala 2020. godine.

Neto prihod porastao je na 13,64 milijarde dolara sa 10,86 milijardi dolara prošle godine. Prihod od odeljenja za investiciono bankarstvo kompanije napredovao je na 2,30 milijardi sa 1,58 milijardi u 2019, dok je prihod od prodaje i trgovine porastao na 4,22 milijarde sa 3,19 milijardi.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track