Najnovije vesti

U POLJSKOJ STUPIO NA SNAGU ZAKON O ZABRANI ABORTUSA: Nezadovoljni građani najavili nove proteste (VIDEO)
Foto: EPA / Pawel Supernak

ZVANIČNO JE

U POLJSKOJ STUPIO NA SNAGU ZAKON O ZABRANI ABORTUSA: Nezadovoljni građani najavili nove proteste (VIDEO)

Planeta

Zakon o zabrani abortusa u gotovo svim uslovima zvanično je stupio na snagu u Poljskoj nakon što je konzervativna desničarska vlada saopštila kako je u sredu ova odluka objavljena u Službenim novinama.

Kontroverzni zakon je u prvoj fazi usvojen još u oktobru 2020. godine, ali je njegovo konačno usvajanje odloženo zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana širom Poljske, koji nisu bili za usvajanje ovog zakona.

Protesti zbog zabrane abortusa trajali su danima, a organizacija "Strajk Kobiet" i danas održava proteste u manjem obimu u Varšavi i drugim poljskim gradovima.

Nakon što je odloženo konačno usvajanje zakona, u sredu 27. januara desničarska vlada Poljske objavila je na zvaničnom Tviter nalogu kako će zakon biti usvojen nakon objave u Službenim novinama.

"Ustavni sud predstavio je pismeno obrazloženje zakona koji štiti život. U skladu s ustavom, zakon će biti objavljen u sredu u Službenim novinama", napisali su iz vlade.

Podsetimo, Ustavni sud Poljske, koji je pod kontrolom vladajuće konzervativne partije Pravda i zakon, donio je odluku kojom je zabranio postupak abortusa u Poljskoj u gotovo svim slučajevima.

Prema novom zakonu, žene u Poljskoj će imati pravo na abortus samo u dva slučaja i to ukoliko je majčin život u opasnosti, ili ako je trudnoća posledica silovanja. Ranija odluka kojom se abortus dozvoljava u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa izbačena je iz novog zakona.

Poljska je kroz istoriju nekoliko puta donosila slične zakone koji su tretirali pitanje abortusa, a prema zvaničnim podacima, kada je reč o Evropskoj uniji, Poljska ima uverljivo najrigoroznije zakone ove vrste.

Zbog nemogućnosti da se abortusi obavljaju u bolnicama i zbog manipulacije podacima, žene u Poljskoj se sve češće odlučuju na ilegalne abortuse, a takvih slučajeva je više od 200.000 tokom jedne godine.

Nakon što je zakon o abortusu zvanično stupio na snagu, nezadovoljni građani najavili su nove proteste koji su već održani u sredu ispred prostorija vladajuće stranke, a trebali bi da se nastave i u narednim danima na ulicama poljskih gradova.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...