TRAMPOV ZID IM SMETAO, A SADA BI OGRADU Demokrate se boje za svoju bezbednost, iznele neverovatan zahtev za obezbeđenje Kongresa
Foto: Profimedia

hrabro

TRAMPOV ZID IM SMETAO, A SADA BI OGRADU Demokrate se boje za svoju bezbednost, iznele neverovatan zahtev za obezbeđenje Kongresa

Planeta -

Američka policija koja obezbeđuje Kongres pozvala je na trajno ograđivanje i druge pojačane mere bezbednosti nakon pobune 6. januara, izražavajući zabrinutost da će taj potez vladu zabraniti američkom narodu.

"U svetlu nedavnih događaja, mogu nedvosmisleno da kažem da se moraju uložiti velika poboljšanja u infrastrukturu fizičke sigurnosti, uključujući trajno ograde i dostupnost spremnih, rezervnih snaga u neposrednoj blizini Kapitola", vršilac dužnosti šefa policije Kapitola Džoganada Pitmen rekao je u četvrtak.

Njena izjava dolazi usred bezbednosnih pregleda nakon nereda 6. januara, kada su pristalice predsednika Donalda Trampa probile Kapitol. Pet smrtnih slučajeva pripisano je nemirima, koje su demokrate opisale kao „pobunu“.

Više od 25.000 vojnika Nacionalne garde pozvano je u Vašington na inauguraciju predsednika Džoa Bajdena 20. januara, a oko Kapitola je postavljeno ne skalabilno ograde. Takođe su postavljeni kontrolni punktovi, pomažući da se osigura vladin okrug kao Zelena azona u Bagdadu.

Nedelju dana nakon inauguracije, oko 15.000 gardista ostalo je u gradu. Nacionalna garda saopštila je da će 7.000 vojnika i dalje biti raspoređeno u Vašingtonu u narednim nedeljama, a snage bi trebalo da budu smanjene na 5.600 do sredine marta.

Pitman je u svom svedočenju u utorak priznao da je policija znala za snažni potencijal za nasilni protest 6. januara i da nije bila adekvatno pripremljena. U četvrtak je rekla da su stručnjaci unazad barem 2001. godine tražili pojačanu sigurnost oko Kapitola.

Perspektiva da utvrđene strukture postanu stalna oslonac pejzaža Vašingtona, DC, međutim, mnogima nije dobro došla, uključujući predstavnike obe partije

Republikanski kongresmen Elis Stefanik tvrdila je da joj nije poznata nijedna verodostojna pretnja zakonodavcima da opravda takvo utvrđenje, tveetujući da joj se „odlučno protivi“.

"Nije održan sastanak o pretnjama članovima Kongresa da bi se opravdao ovaj predlog", rekla je.

Gradonačelnica Vašingtona, DC, Mjurijel Bauzer, demokrata, rekla je da će, iako će u bliskoj budućnosti biti potrebno „ograđivanje i prisustvo“ trupa s obzirom na „neke potencijalno nestabilne događaje“, ona protiv toga da takvi sigurnosni aranžmani postanu trajni.

„Nećemo prihvatiti dodatne trupe ili trajno ograđivanje kao dugoročnu postavku u DC-u“, rekao je Bovser.

"Nadam se da nije trajno", rekao je predstavnik Adam Šif (D-Kalifornija), ponavljajući osećaj.

Isto tako, demokratskog stratega Stiva Pirsa mučila je poruka koju će poslati trajna ograda.

"Još uvek žalim da je tako nešto uopšte postalo neophodno“, rekao je.

Predlog dolazi u vreme kad su demokratski poslanici oglasili uzbunu zbog sopstvene bezbednosti u zgradi Kapitola.

Predsedavajuća doma Nensi Pelosi (D-Kalifornija) rekla je da će članovima Kongresa verovatno trebati dodatni dodaci kako bi obezbedili ličnu sigurnost na Kapitolu "kada je neprijatelj u Predstavničkom domu - pretnja zbog koje su članovi zabrinuti - pored onoga što dešava se napolju ".

Pelosi i druge demokrate, poput predstavnice Aleksandrije Okasio-Kortez, sugeriraju poslednjih dana da bi neke od njihovih republikanskih kolega možda pokušale da ih ubiju - ili već jesu, insinuirajući da poslanici koji su se usudili da dovedu u pitanje rezultate predsednički izbori 2020. bili su direktno odgovorni za pobune 6. januara.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja