ŠOK UPOZORENJE RUSKOG AMBASADORA U SAD: Ne verujem da postoji zdrav američki general koji mašta o ratu sa nama!
Foto: Profimedia

direktno

ŠOK UPOZORENJE RUSKOG AMBASADORA U SAD: Ne verujem da postoji zdrav američki general koji mašta o ratu sa nama!

Planeta -

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je da ne veruje da bilo koji zdrav američki general zaista razmišlja o nuklearnom vojnom sukobu u punoj meri sa Moskvom.

„Verujem da takva ideja posećuje glave nekih političara koji nisu dobro“, dodao je Antonov.

Ruski izaslanik rekao je da međunarodni sporazumi poput novog ugovora o START-u pomažu sprečavanju određenih političara u SAD-u da potisnu svet preko ivice nuklearne konfrontacije. Dalje je komentarisao nedavno postignuto produženje na poslednji preostali ugovor o smanjenju nuklearnog naoružanja između dve zemlje, rekavši da to neće uticati na broj nadzornih inspekcija predviđenih Novim START-om.

Antonov je dalje rekao da će Rusija i SAD nastaviti da rade na pitanjima kontrole naoružanja, napominjući da će taj posao biti "izuzetno težak i komplikovan". Prema njegovim rečima, razgovori po tom pitanju dodirnuće ne samo postojeća, već i nova pitanja, kao što su najsavremeniji sistemi naoružanja. Izaslanik je američke protivraketne odbrambene sisteme u Evropi, rakete kratkog i srednjeg dometa, globalne udarne sposobnosti, hipersonično oružje i buduće svemirsko naoružanje imenovao stvarima koje će verovatno biti na dnevnom redu budućih razgovora.

Jedno od pitanja tiče se Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), iz kojeg se Vašington povukao 2019. pod izgovorom navodnih ruskih kršenja. Moskva je negirala tvrdnje da je prekršila sporazum kojim su zabranjene rakete sposobne da pređu razdaljinu između 500 i 5500 kilometara i ukazala na činjenicu da je Kremlj već dugo imao pitanja i o tome da li ga SAD poštuju.

Istovremeno su dve zemlje uspele da pronađu zajednički jezik o novom sporazumu START, čije je produženje stupilo na snagu 3. februara. Ugovor, potpisan još 2010. godine, produžen je na još pet godina bez promena nakon što je krajnje blizu istekao. Razgovori sa prethodnom američkom administracijom 2020. zastali su zbog pokušaja Vašingtona da izmeni odredbe sporazuma i u njega uključi Kinu. Administracija Džoa Bajdena koji je inaugurisan 20. januara, uspela je da zaključi pregovore samo nekoliko dana pre isteka novog START-a.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track