RASPAO SE JEDAN OD NAJVEĆIH LEDNIKA U ISTORIJI: Kretao se ka udaljenom britanskom ostrvu, a sa njim je nestala i velika pretnja
Foto: Profimedia

u južnom atlantiku

RASPAO SE JEDAN OD NAJVEĆIH LEDNIKA U ISTORIJI: Kretao se ka udaljenom britanskom ostrvu, a sa njim je nestala i velika pretnja

Planeta -

Ogromni lednik A-68A, koji je plutao Južnim Atlantikom, raspao se u nekoliko komada, oko tri i po godine nakon nastanka, objavila je Evropska svemirska agencija ESA koja prati kretanje diva uz pomoć satelita.

Lednik je bio na putu ka udaljenom ostrvu Južna Džordžija, predstavljajući tako pretnju ekosistemu ove britanske prekomorske teritorije. Sada kada se raspao, naučnici smatraju da pretnja više ne postoji. Glavni deo je sada 60 kilometara dužine i 22 kilometara širine.

A-68A je već promenio smer i izgubio više delova u decembru, međutim, bilo je nejasno gde će završiti.

Prema ESA-i, prošle nedelje su na njemuu otkrivene nove velike pukotine i potom se raspao u "male lednike".

0573840146, A68a, lednik, ledeni breg
foto: Profimedia

"Glavni A-68A lednik se čini da se kreće prema jugu i trenutno je oko 225 kilometara od Južne Džordžije", navodi se u saopštenju. Uočeno je i da se manji lednici udaljavaju od glavnog, pa da se udaljavaju i međusobno.

Približavanje lednika tom udaljenom ostrvu izazvalo je strahovanja da bi mogao da se zaglavi na obali posle čega bi njegova hladna slatka voda uticala na krhki ekosistem ostrva.

Naučnike je posebno brinula sudbina pingvina na ostrvu.

Lednik se odvojio od ledene ploče Larsen-C na istočnoj obali Antarktičkog poluostrva u julu 2017.

Smatran je za jednog od najvećih poznatih lednika u novijoj istoriji pre nego što je izgubio nekoliko svojih delova proteklih godina.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track