DŽEK MA PAO U JOŠ VEĆU NEMILOST KINE: Skinuli ga sa važne liste preduzetnika i tako mu poslali poruku
Foto: EPA / Martial Trezzini

izbačen iz društva

DŽEK MA PAO U JOŠ VEĆU NEMILOST KINE: Skinuli ga sa važne liste preduzetnika i tako mu poslali poruku

Planeta -

Osnivač Alibaba grupe, Džek Ma, izostavljen je sa liste kineskih preduzetničkih lidera, koju objavljuju državni mediji, što predstavlja signal da je ovaj biznismen daleko pao u nemilost Pekinga, prenosi Rojters.

Najpoznatiji kineski biznismen nije spomenut u članku objavljenom na naslovnoj stranici Šangaj sekjuritis njuza (Shanghai Securities News). Umesto toga, Ren Žengfei iz Huaveija, Lei Džun iz Šaomija i Vang Čuanfu iz BYD-a pohvaljeni su za svoj doprinos.

Lista je objavljena u utorak u vreme kada se očekuje da Alibaba izvesti o zaradi u poslednjem kvartalu.

Katalizator trenutnih Maovih problema bio je njegov govor od 24. oktobra u kojem je kritikovao kineski regulatorni sistem, što je dovelo do suspenzije IPO-a njegove Ant Grupe vredne 37 milijardi dolara i to samo nekoliko dana pre uvrštavanja ovog diva na berzu.

Regulatori su od tada lansirali antimonopolsku istragu kompanija u tehnološkom sektoru pri čemu su posebnu pažnju obratili na Alibabu, a razmatraju i strože propise za Ant Group.

Ma, koji nije poznat po tome što se klonio reflektora, nakon toga je na oko tri meseca nestao iz javnosti, što je pokrenulo brojna nagađanja o tome gde se on nalazi. Pojavio se prošlog meseca na snimku od 50 sekundi.

Šangaj sekjuritis njuz je rekao da iako su se neki od preduzetnika koje hvali ranije ponašali kao "bezobzirni heroji" u svojim naporima da se otrgnu od starog, krutog ekonomskog sistema, oni sada predvode "grupu kompanija koje poštuju pravila razvoja i tržišta".

Ma je kritikovao kineski sistem regulacije zbog gušenja inovacija i globalna bankarska pravila uporedio sa „klubom starih ljudi“.

"Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba", rekao je Ma u govoru.

"Moramo da postavimo novu za sledeću generaciju i mlade ljude. Moramo reformisati trenutni sistem", naveo je tada.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja