OPTUŽENA SEKRETARICA SS KOMANDANTA KONCENTRACIONOG LOGORA: Nemica (95) bila deo aparata odgovornog za smrt 10.000 ljudi!
Foto: Vikipedija

pravda

OPTUŽENA SEKRETARICA SS KOMANDANTA KONCENTRACIONOG LOGORA: Nemica (95) bila deo aparata odgovornog za smrt 10.000 ljudi!

Planeta -

Nemački tužioci optužili su sekretaricu bivšeg komandanta nacističkog koncentracionog logora Štuthof za saučesništvo u ubistvu 10.000 logoraša, tvrdeći da je ona bila deo aparata koji je pomogao funkcionisanju tog logora.

Ova 95-godišnjakinja se takođe suočava sa neodređenim brojem saučestništva u pokušaju ubistva zbog svoje službe u logoru između juna 1943. i aprila 1945. godine, rekao je u petak Peter Miler-Rakov, portparol tužilaštva u severnom gradu Icehou, prenosi AP.

Uprkos poodmakloj starosti, osumnjičenoj će se suditi na sudu za maloletnike zbog činjenice da je u vreme navodnih zločina imala manje od 21 godine, rekao je Miler-Rakov.

Veruje se da je osumnjičena, koja nije identifikovana u skladu s nemačkim zakonima o privatnosti, dovoljno dobrog zdravlja da joj se sudi.

Slučaj protiv nje oslanjaće se na novi nemački pravni presedan uspostavljen u slučajevima tokom poslednje decenije da svako ko je radio u nacističkim logorima smrti može biti procesuiran kao saučesnik u ubistvima koja su se tamo dešavala, čak i bez dokaza o neposrednom učešću u određenom zločinu.

"Na suđenju ćemo se fokusirati na osumnjičenu koja je bila u logoru kao sekretarica i njenu konkretnu odgovornost za njegovo funkcionisanje“, rekao je Miler-Rakov, prenosi AP.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track