AMERIKA ODOBRILA LEK ZA KORONU PO HITNOM POSTUPKU: Zasnovan je na kombinaciji antitela i smanjuje rizik od smrti
Ilustracija, Foto: Profimedia

rezultati istraživanja

AMERIKA ODOBRILA LEK ZA KORONU PO HITNOM POSTUPKU: Zasnovan je na kombinaciji antitela i smanjuje rizik od smrti

Planeta -

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je po hitnom postupku lek protiv kovida-19 kompanije "Ilaj Lili" zasnovan na kombinaciji antitela, saopšteno je danas.

Prema rezultatima kasne faze ispitivanja leka potvrđeno je da se terapija ovim preparatom kompanije Ilaj Lili zasniva na primeni dva antitela koja za 70 odsto smanjuju rizik od težih formi oboljenja i smrtnog ishoda kod kovid pacijenata, prenosi Rojters.

"Primena ovog preparata dozvoljena je za lečenje umerenih i srednje teških simptoma kod pacijenata od 12 godina starosti i više koji su podložni riziku ili su već hospitalizovani", stoji u saopštenju američke kompanije Ilaj Lili.

Lek se preporučuje pacijentima starijima od 12 godina koji su u riziku da razviju ozbiljne forme bolesti ili da budu hospitalizovani.

Kako se navodi, novoodobrena kombinacija uključuje dozu od 700 miligrama bamlanivimaba i 1.400 miligrama etesevimaba, a ova kombinacija antitela će se primati kroz infuziju. Pacijenti moraju primiti infuziju što pre nakon što im je dijagnostikovan kovid-19 ili kroz 10 dana otkako su se pojavili simptomi.

Kurir.rs/Al Jazeera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track