U DR KONGU POTVRĐENA I DRUGA ŽRTVA EBOLE: Žena sahranjena na tradicionalni način, vlasti strahuju od širenja zaraze
Foto: AP

Poznavala prvu žrtvu

U DR KONGU POTVRĐENA I DRUGA ŽRTVA EBOLE: Žena sahranjena na tradicionalni način, vlasti strahuju od širenja zaraze

Planeta -

Šezdesetogodišnja žena preminula je u gradu Severni Kivu u Demokratskoj Republici Kongo i time postala druga zvanična žrtva ebole za samo nedelju dana.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da preminula žena identifikovana kao kontakt žene koja je preminula od ove smrtonosne bolesti 4. februara.

Kako su saopštili lokalni mediji prvi simptomi ove smrtonosne bolesti kod druge preminule pojavili su se 22. januara, ali glavobolja i malasalost bili su pripisani simptomima koronavirusa i više puta posećivala je zbog toga posećivala bolnicu.

Medicinski timovi izvršili su zatim detaljnu analizu i utvrdili da nije korona, nego ebola što je povrđeno tek na dan njene smrti.

Raša Tudej piše pozivajući se na lokalne medije da je preminula žena sahranjena na tradicionalni način bez poštovanja odgovarajućih higijenskih pravila.

Specijalizovani timovi već su raspoređeni na ovom području kako bi smanjili širenje zaraze, saopštilo je ministarstvo zdravlja Konga.

Ebola je ubila u Demokratskoj Republici Kongo između 2018. i 2020 više od 2.200 ljudi pre nego što su Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija proglasili epidemiju „završenom“.

Od kada je prvi put otkriven u blizini reke Ebole 1976. godine, u zemlji je zvanično registrovano 11 epidemija ovog smrtonosnog virusa.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track