JOŠ SE PRIČA O "PUTINOVOJ PALATI" OD MILIJARDU EVRA: Građevinci otkrivaju drugu stranu priče i horor koji su tamo zatekli!
Foto: Youtube/Алексей Навальный, Shutterstock

saga se nastavlja

JOŠ SE PRIČA O "PUTINOVOJ PALATI" OD MILIJARDU EVRA: Građevinci otkrivaju drugu stranu priče i horor koji su tamo zatekli!

Planeta -

Već neko vreme svetska javnost se zanima za luksuznu vilu u ruskom Gelendžiku, na obali Crnog mora, koja, navodno, pripada predsedniku Vladimiru Putinu.

Iako je u javnosti osvanula i priča da je vila prazna jer su radovi u toku, a sam Putin demantovao da ima ikakve veze sa ovim posedom, sad su se oglasili i građevinci koji kažu da je sve mnogo komplikovanije nego što izgleda.

Podsetimo, prvo je tim opozicionara Alekseja Navaljnog objavio video palate u kome se tvrdi da imanje vredi oko 1,3 milijarde dolara, a potom se Kremlj oglasio rekavši da ni Putin niti bilo koji član njegove porodice nema nikakve veze sa tom nekretninom.

Posle nekoliko dana javio se i ruski biznismen Arkadij Rotenberg koji je naglasio da je vila zapravo njegova.

U međuvremenu, BBC otkriva nove detalje.

"Problemi su počeli da izbijaju na videlo kad je deo gipsane ploče zamalo pao na čistačicu na donjem spratu kod bazena", ispričao je Igor (ime je lažno), jedan od ljudi koji su radili na palati. Prema saznanjima BBC-a, palata se gradi od 2005. godine.

Film Alekseja Navaljnog o raskošnoj palati videlo je više od 110 miliona ljudi, a to je bio i razlog što su se pokrenuli brojni protesti u Rusiji.

Navaljni tvrdi da su radnici morali sve ispočetka da rade na raskošnoj vili jer se pojavila buđ.

Pomenuta gipsana ploča je otpala zbog buđi, navodi se.

Neimenovani radnik je BBC-u rekao da je na gradilište došao u jesen 2011. godine i da je mislio da se grade egipatske piramide.

Crno more, rezidencija, Vladimir Putin
foto: Youtube prtscr / Алексей Навальный

"Onde je radilo oko 1.500 ljudi, Rusi, Uzbekistanci, tu su bili i vojnici. I stalni pritisak da se posao što pre završi", rekao je. Drugi je radnik rekao kako je celi kompleks bio kamufliran kako se ne bi mogao videti s morske obale. Igor je rekao da je vrt uređivao Japanac, a fascinirao ga je bazen na nivou poda: "Naprosto ga ne vidite!".

Rusija, Vladimir Putin
foto: Youtube/Mash Video

Ali, sve su vreme gradnju pratili problemi i stalno se nešto moralo rekonstruisati. Problem je, kaže jedan od radnika, što su na postojeće zidove stavljali gipsane ploče.

Palata je blizu mora i vlaga se uvukla u te sitne prolaze koji su ostali između ploča i zida, a nije bilo dovoljno ventilacije. Vlaga je tako zahvatila celu zgradu. I 2018. godine počinje najveća, opsežna obnova tokom koje se ruši sve.

Neimenovani izvor iz Kremlja to je potvrdio: “Zgrada je bila dovršena i korišćena nekoliko godina, a onda su se pojavile gljivice i karakterističan vonj”. Igor priča kako su nakon toga rušili sve, brojne su sobe imale zidove obložene skupim drvetom, sve je to uništeno kao i većina nameštaja. Dizali su se i podovi.

Rotenberg, bivši Putinov džudo sparing partner, koji je 2019. prodao svoj udeo u gasovodu kompanije "Strojgazmontaž" za sumu koja se procenjuje na 990 miliona dolara, kaže, sa druge strane, da je palatu kupio pre dve godine.

“Sada to više neće biti tajna, ja sam korisnik”, rekao je biznismen u snimku na kanalu Telegram.

Objasnio je da je bilo komplikacija i da je bilo dosta kreditora, ali da je uspeo da postane korisnik palate.

Putin je prethodno rekao da smatra da su glasine o palati korišćene za pokušaj „ispiranja mozga“ Rusima.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track