TURSKA TV OBJAVILA MAPU KOJA JE SVE DIGLA NA NOGE: I Moskva brzo reagovala, a evo kako Stratfor zamišlja svet do 2050. godine
Foto: Youtube/TGRT Haber TV

otomansko carstvo 2.0

TURSKA TV OBJAVILA MAPU KOJA JE SVE DIGLA NA NOGE: I Moskva brzo reagovala, a evo kako Stratfor zamišlja svet do 2050. godine

Planeta -

"Karta koju je prikazala turska televizija, a koja predviđa širenje zone uticaja Ankare na jug Rusije izgleda besmisleno, turska strana treba da se mane snova o ruskoj teritoriji", rekao je šef Komiteta za narodnu diplomatije i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Gempelj.

Naime, na turskom kanalu TGRT Haber prikazana je mapa širenje sfere uticaja te zemlje do 2050. godine, tako da se pod vlašću Ankare nalaze mnoge zemlje Bliskog istoka, ali i severa Afrike - Jermenija, Grčka, UAE, Bahrein, Kipar, Gruzija, Liban, Sirija, Jemen, Irak, Kuvajt, Egipat, Libija.. i mnoge druge.

Osim toga, tu su imnoge ruske oblasti.

"Sve izgleda veoma smešno i podseća na odlomak naučno-fantastičnog žanra. Turskoj strani se samo može posavetovati da se manu snova o ruskoj teritoriji, u suprotnom bi mogli da puknu od takvog preteranog apetita“, rekao je Gempelj. Prema njegovim rečima, Turska je aktivno motrila na Krim dok se nalazio u sastavu Ukrajine, kada je aktivno vodila na poluostrvu propagandne i finansijske aktivnosti.

„Sada je Krim legalni deo Rusije. Rusija nije Ukrajina, s njom takve zakulisne igre neće proći“, poručio je političar.

Prema objavljenoj mapi, pod "turskom sferom uticaja" se nalaze i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i regioni juga Rusije, uključujući Krim, Kubanj, Rostovsku oblasti i republike Severnog Kavkaza.

Međutim, sporna mapa nije neka novost. Kako prenose strani mediji, zapravo je deo knjige "Sledećih 100 godina: Prognoza za 21. vek", Džordža Fridmana, američkog obaveštajca. Fridman je bio osnivač i lider Stratfora, obaveštajne kompanije osnovane u Ostinu 1996. godine. U svom "izveštaju za 21. vek", Fridman je naglasio to vek Sjedinjenih Američkih Država, a da Kina, Indija i Rusija ne mogu da ugroze poziciju SAD. Kina je u opasnosti da bude dezintegrisana kao i ogromne privredne probleme uslovljene time da njihov napredak zavisi isključivo od potražnje na zapadu. Rusija je okružena državama sa kojima ima sukobe i u velikoj je opasnosti ako dođe do sukoba sa njima da će doći do njene fragmentacije. Turska i Poljska će u narednom periodu da dobiju znatno snažniju geostratešku poziciju i da postanu regionalni lideri, navodi se.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio ranije da Ankara ne priznaje Krim za ruski region i da namerava da podrži krimske Tatare zajedno sa Ukrajinom.

Krim je postao ruska regija nakon referenduma, gde je više od 96 odsto birača glasalo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je pitanje Krima u potpunosti zatvoreno.

Kurir.rs/Sputnjik/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track