Najnovije vesti

DRAGI POLOŽIO ZAKLETVU: Italija dobila novog premijera
Foto: EPA/ROBERTO MONALDO

pred njim teški zadaci

DRAGI POLOŽIO ZAKLETVU: Italija dobila novog premijera

Planeta

Mario Dragi danas je položio zakletvu za novog predsednika Vlade Italije pošto je prethodno osigurao veliku parlamentarnu većinu i predstavio sastav svoje nove vlade čiji zadatak je da izvuče Italliju iz političke i zdravstvene krize.

"Zaklinjem se da ću biti veran Republici", rekao je bivši predsednik Evropske centralne banke, na inauguracionoj ceremoniji u predsedničkoj palati pred predsednikom Serđom Matarelom.

Dragi koga još zovu "Super Mario" zbog uloge u dužničkoj krizi evrozone 2012. godine, u sredu će izaći pred Senat, a zatim u četvrtak pred Predstavnički dom gde će se glasati o poverenju njegovoj vladi.

Dragi koji nasleđuje Đuzepea Kontea, primoranog da podnese ostavku posle raspada njegove koalicije, izabrao je čoveka od poverenja Danijela Franka za ključnog ministra ekonomije.

Mario Dragi
foto: EPA/ROBERTO MONALDO

Franko (67), koji se smatra jednim od najboljih stručnjaka javnih finansija u zemlji, najveći je deo karijere proveo u Banci Italije, gde je Dragi bio guverner, i postao broj dva u toj banci početkom 2020.

Novi premijer je vešto izmešao tehnokrate i političke zvaničnike birajući sposobne ličnosti iz svih partija koje su mu pružile podršku bez uključenja vođa tih stranaka.

Mario Dragi, italijanska vlada
foto: EPA/PAOLO GIANDOTTI/QUIRINAL PALACE

U četvrtak je antisistemski Pokret pet zvezdica, takođe dao zeleno svetlo Dragiju, i time je uklonjena poslednja prepreka za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Međutim, za 73-godišnjeg Dragija teškoće tek počinju. Italija, gde se broj umrlih od korona virusa približava granici od 100.000, zabeležila je 2020. godine pad BDP-a od 8,9 odsto, jedan od najvećih padova BDP-a u evrozoni. Treća po veličini privreda u evrozoni mnogo računa na pomoć od više od 200 milijardi evra iz evropskih fondova, koji je obećan pod uslovom da se do kraja aprila Briselu predoči detaljan plan troškova.

Među prioritetima Dragijeve vlade je i ubrzanje kampanje vakcinacije. Za sada je samo 1,2 miliona od 60 miliona Italijana vakcinisano.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...