KUBANSKI GENERAL TEŠKO OPTUŽUJE: Iza zvučnih napada na američke diplomate na Kubi stoji CIA!
Foto: Profimedia

mračna agenda

KUBANSKI GENERAL TEŠKO OPTUŽUJE: Iza zvučnih napada na američke diplomate na Kubi stoji CIA!

Planeta -

Navodni zvučni napadi na diplomate iz Sjedinjenih Država na Kubi bili su izgovor uz učešće Centralne obaveštajne agencije (CIA) da se prekinu odnosi sa ostrvom, rekao je u utorak penzionisani general Fabijan Eskalante.

"Ne možete pronaći ono što ne postoji, ti napadi bili su operacija američke Centralne obaveštajne agencije (CIA)“, primetio je ekspert za poslove državne bezbednosti u ekskluzivnom intervjuu za Prensu Latinu. Prema analitičaru, takozvani Havanski sindrom odgovorio je na pretenzije vlade bivšeg predsednika Donalda Trampa (2017-2021) da prekine veze dve zemlje i uguši Kubu.

Trampova administracija želela je izgovor za prekid odnosa sa Havanom i opravdanje više od 200 mera preduzetih protiv Kube tokom mandata, osudio je Eskalante.

"Kako emitovati radio talas koji će uticati na neke ljude, a na druge ne?" pitao se stručnjak misleći na incidente koje su opisale diplomate. To je toliko potvrdio izveštaj američkog Stejt departmenta koji je nedavno deklasifikovan i koji ratifikuje nedostatak dokaza koji bi povezivali Kubu sa misterioznim zdravstvenim problemima koji su pogađali američke zvaničnike.

Dokument sugeriše da je Trampova naredba o rastavljanju ambasade u Havani početkom 2018. godine, kao reakcija na "zvučne napade", bila "politički odgovor koji je mučen lošim upravljanjem, lošim rukovodstvom, nedostatkom koordinacije i nepoštovanjem utvrđenih procedura" .

'Mehanizam uzroka povreda trenutno nije poznat. Ne znamo motiv koji stoji iza ovih incidenata, kada su oni zapravo započeli ili ko je to učinio ', kaže se u izveštaju, napisanom 2018. godine, nakon četiri meseca rada.

Kurir.rs/Prensa Latina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja