TRAMP KRENUO U BESPOŠTEDNI RAT ZA REPUBLIKANSKU STRANKU: Prvi na udaru partijski lider u Senatu!
Foto: EPA/Rod Lamkey, AP/Evan Vucci

neće u penziju

TRAMP KRENUO U BESPOŠTEDNI RAT ZA REPUBLIKANSKU STRANKU: Prvi na udaru partijski lider u Senatu!

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp u utorak se obrušio na lidera republikanske manjine Senata Miča Mekonela, produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bele kuće i kontrole nad Senatom.

"Mič je sirov, smrknut i sramotan političar i ako republikanski senatori ostanu s njim, neće ponovo pobediti", rekao je Tramp u pisanoj izjavi, koji je u subotu oslobođen u Senatu nakon drugog suđenja za opoziv.

Napadajući Mekonela na ličnom nivou, pominjući poslovne aktivnosti njegove porodice u Kini i tvrdeći da je najnepopularniji republikanski političar u Americi, Tramp je najavio da će, "gde je to potrebno i primereno" na predizbornim izborima na kojima republikanci biraju kandidate za Senata i Kongresa, da podrže pristalice njegovog koncepta "Ponovo učiniti Ameriku velikom", poznatog pod engleskom skraćenicom MAGA.

Nije propustio da napomene da je na izborima dobio skoro 75 miliona glasova, što nije uspeo nijedan predsednik pre njega koji se borio za drugi mandat, a sebi je pripisao niz mesta koja su osvojili pojedinci u Senatu i Predstavničkom domu , uključujući i samog Mekonela. Kaže da se sada kaje što ga je podržao u predizbornoj kampanji.

Tramp i Mekonel raskinuli su u sedmicama nakon predsedničkih izbora 3. novembra, a Tramp je zamerio Mekonelu što je priznao ovu izbornu pobedu Bajdenu. Jaz između njih se proširio nakon što je Mekonel u subotu u Senatu rekao da je Tramp "praktično i moralno odgovoran" za upad u Kapitol 6. januara.

Mekonel je ipak glasao za puštanje Trampa, rekavši da veruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na trenutne, a ne na bivše zvaničnike. Jasno je rekao da ostaje mogućnost gonjenja Trampa na redovnim sudovima.

Nakon što je Predstavnički dom glasao o Trampovom opozivu 13. januara, Senat ga je u subotu pustio zbog podsticanja pobune i smrtonosnog napada njegovih pristalica na sedište američkog Kongresa. Za Trampovu krivicu glasalo je 57 senatora, a za njegovo puštanje 43, ali za presudu je bila potrebna dvotrećinska većina ili 67 senatora.

Rojters izveštava da njih dvojica pokušavaju da potisnu stranku u suprotnim smerovima, Mekonel se vratio njenim korenima, dok Tramp, koga i dalje podržava veći deo republikanskog biračkog tela, zagovara populistički pristup. Svojim napadom na Mekonela, Tramp je uklonio svaku sumnju da bi se mogao skloniti u političku zavetrinu nakon poraza na izborima, u stvari, izgleda da ide u punu ofanzivu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track