Najnovije vesti

EU MAĐARSKOJ POSTAVILA ULTIMATUM: Imate dva meseca da uklonite sporna ograničenja ili sledi novčana kazna
Foto: EPA

imaju rok

EU MAĐARSKOJ POSTAVILA ULTIMATUM: Imate dva meseca da uklonite sporna ograničenja ili sledi novčana kazna

Planeta

Evropska komisija je dala rok od dva meseca Mađarskoj da objasni zašto nije uklonila ograničenja na finansiranje nevladinih organizacija iz inostranstva kao što joj je to naložio Evropski sud pravde.

Evropski sud pravde u Luksemburgu presudio je da su ograničenja koja je uvela vlada premijera Viktora Orbana na inostrano finansiranje nezavisnih grupa nespojiva sa evropskim zakonima. Veliki broj tih nevladinih organizacija bavi se pitanjima građanskih prava i demokratije.

Evropska komisija, koja nadgleda primenu evropskih zakona, može da predmet ponovo uputi sudu i predloži novčanu kaznu.

Mađarska je 2017. usvojila zakon o "transparentnosti civilnih organizacija koje primaju donacije iz inostranstva".

Prema oceni kritičara, zakon je usmeren protiv američkog finansijera mađarskog porekla Džordža Soroša koji je 1984. osnovao Fondaciju za otvoreno društvo.

Prema tom zakonu, NVO koje dobijaju više od 7,2 miliona forinti (oko 24.000 evra) godišnje iz inostranstva, moraju da se registruju kao "organizacije finansirane iz inostranstva" i da to objave u svim štampanim izdanjima i na svojim sajtovima. Takođe, moraju da navedu svoje donatore.

Evropska komisija je danas navela da Mađarska još nije postupila po presudi "uprkos ponovljenim pozivima Komisije da to učini hitno".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...