Najnovije vesti

POLICIJU ZASULI KAMENJEM, BAKLJAMA I FLAŠAMA: Nastavljeni protesti na ulicama Španije zbog hapšenja repera (VIDEO)
Foto: EPA / Alejandro Garcia

četvrti dan

POLICIJU ZASULI KAMENJEM, BAKLJAMA I FLAŠAMA: Nastavljeni protesti na ulicama Španije zbog hapšenja repera (VIDEO)

Planeta

Ulični protesti u Španiji, koji su organizovani četvrtu noć zaredom zbog hapšenja repera, u mnogim gradovima postali su nasilni, a odgovor vlasti je zaoštrio odnose unutar vladajuće koalicije.

Policija u severoistočnom regionu Katalonije, gde se se prethodnih dana dogodili najveći neredi, saopštila je da su demonstranti u Barseloni i još tri grada gađali policajce flašama, kamenjem i bakljama, palili kontejnere i njima blokirali ulice.

Premijer Pedro Sančes odgovarajući na kritike koalicionih partnera iz levičarskog saveza Ujedinjeni možemo, zbog žestokog odgovora policije, rekao je da je nasilje "nedopustivo".

Hapšenje repera i zatvorska kazna od devet meseci zbog njegovih antidržavnih tekstova, pokrenulo je političku raspravu o slobodi izražavanja i represiji policije.

"Nasilje je napad na demokratiju i vlada će se boriti protiv bilo kog oblika nasilja kako bi osigurala bezbednost ljudi", rekao je Sančes.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, zahvalio je policiji na reakciji i rekao da će i dalje "garantovati prava i slobode čitavom društvu protiv manjine čije pogrešno shavatanje prava dovodi do nasilja".

Skoro 80 ljudi je uhapšeno, a više od 100 povređeno otkako je uhapšen reper Pablo Hasel i počeo da služi devetomesečnu zatvorsku kaznu zbog vređanja španske kraljevske porodice i glorifikovanja terorizma.

Premijer Sančes i ministar Grande-Marlaska su iz Socijalističke partije koja je na čelu koalicione vlade, a njihovi koalicioni parneri iz levičarskog saveza Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), podržali su u svojim izjavama demonstrante i kritikovali policiju nakon što je jedan demonstrant izgubio oko, navodno zbog gumenog metka koji je ispalila policija.

Vlada je prošle nedelje najavila da će promeniti zakon ukidajući zatvorske kazne za dela koja uključuju slobodu izražavanja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...