INDIJCI POSLE KATASTROFE TVRDE: Otapanje glečera i veliku poplavu izazvali su tajni uređaji CIA! Ovo je priča o tome (VIDEO)
Foto: EPA/Youtube

ŠPIJUNAŽA NA HIMALAJIMA

INDIJCI POSLE KATASTROFE TVRDE: Otapanje glečera i veliku poplavu izazvali su tajni uređaji CIA! Ovo je priča o tome (VIDEO)

Planeta -

Kada se usled snažnih bujica odronila stena u Indiji, nakon odvaljivanja dela glečera, poginule su na desetine ljudi, a najmanje 200 njih je nestalo. Međutim, iako se smatra da je glečer pokrenuo katastrofu, lokalno stanovištvo tvrdi da je iza svega stoji uređaj CIA koji je postavljen tokom Hladnog rata kako bi se špijuniralo testiranje kineskih raketa, navodi BBC.

Žitelji malog planinskog sela Raini smatraju da je taj nuklearni uređaj, inače skriven decenijama ispod kamenja, izazvao otapanje snega i uništenje.

"Mislimo da je uređaj uticao na ovo šta se desilo. Kako glečer može tek tako da se odlomi tokom zime. Smatramo da bi vlada trebalo da istraži i pronađe uređaje", kazao je čelnik Rainija Sangram Sing Ravat.

Prema navodima BBC, Sjedinjene Američke Države su tokom 60-ih godina sarađivale sa Indijom u postavljanju uređaja u planinskim predelima kako bi se nadgledali kineski testovi sa raketama u jeku Hladnog rata. Strahovi Amerikanaca su se povećali kada je Kina 1964. godine obavila prvu nuklearnu probu.

U oktobru 1965. godine grupa od 18 iskusnih američkih i indijskih planinara ponela je sa sobom sedam kapsula teških pet kilograma i aparat za špijuniranje na Nanda Devi, drugi najviši vrh u Indiji koji se nalazi na 7.581 metru nadmorske visine. Cilj zajedničke misije CIA i indijske obaveštajne službe bio je da se stavi uređaj za prisluškivanje na granici sa Kinom.

Međutim, mećava ih je naterala da se povuku taman kad su bili nadomak vrha. Tako su iza sebe ostavili uređaje - antenu dugu oko 180 centimetara, dva seta za radio-komunikaciju, bateriju za uređaj i sedam plutonijumskih kapsula. Sve je bilo teško oko 57 kilograma zajedno, te su oni odlučili da ostave opremu kako bi se spasli. Kada su se vratili sledećeg proleća, opreme nije bilo. Više od 50 godina kasnije, i dalje se ne zna šta se dogodilo a kapsulama.

U narednim godinama organizovano je nekoliko potraga, ali ništa nije otkriveno. Nanda Devi je do 1974. godine bio zatvoren za strane ekspedicije iz straha da bi neko mogao da pronađe špijunsku opremu i iskoristi je.

Manmohan Sing Kol, koji je predvodio ekspediciju indijskog tima, kazao je da je količina plutonijuma koji su nosili “bila polovina one koja je iskorišćena za bombu bačenu na Hirošimu”.

Kako ističe BBC, plutonijum je trebalo da napaja generator po imenu SNAP, koji je akronim za “System for Nuclear Auxiliary Power”, i trebalo je da skuplja podatke o raketnim testiranjima Kine.

Kada bi se aktivirao, on bi konvertovao radiokativnu toplotnu energiju u struju koja bi napajala uređaje za prisluškivanje i antenu.

Treća misija planinara pokrenuta je 1967. godine, koji su postavili uređaje na 6.800 metara nadmorske visine, odnosno, vrh Nanda Kot. 14 američkih planinara je bilo plaćeno 1.000 dolara mesečno kako bi, tokom tri godine, obavili zadatak i postavili opremu za špijuniranje.

vrh K2, K2, Himalaji
foto: Profimedia / Kaszlikowski

Oprema je radila, dok u jednom trenutku nije prestala da šalje signale, zbog čega je organizovano još jedno penjanje kako bi se sklonili špijunski uređaji. Ekspedicija je otkrila da je uređaj za prisluškivanje emitovao toplotu koji je otopio oko sebe skoro dva i po metra snega.

Lokalno stanovništvo iz tog razloga smatra da je moguće da je neki od tih uređaja i dalje tamo, te da uticao na to da se glečer otopi, odlomi i izazove velike bujice, prenosi Dejli mejl.

Naučnici koji su analizirali pesak i vodu u tom regionu u poslednjih nekoliko godina tvrde da su pronašli ostatke plutonijuma sličnom onom korišćenom kao generator za špijunske uređaje. Međutim, za to nema jasnih dokaza.

Sa druge strane, neki smatraju da je otapanje lednika prouzrokovano klimatskim promenama.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track