ZLATNI TRAMP NA SKUPU REPUBLIKANACA: Nema više sumnje ko je favorit ove stranke! (VIDEO)
Foto: Screnshot YT/Inside edition

jasno

ZLATNI TRAMP NA SKUPU REPUBLIKANACA: Nema više sumnje ko je favorit ove stranke! (VIDEO)

Planeta -

Najveći američki godišnji skup konzervativaca CPAC počeo je u petak u Orlandu na Floridi, a trebalo bi da se završi u nedelju govorom bivšeg predsednika Donalda Trampa čiji su kip na mitingu postavili njegovi lojalni republikanski saveznici.

Guverner Ron DeSantis otvorio je skup, pohvalivši svoj odgovor na pandemiju koronavirusa i prilično ne restriktivne protokole Floride koji su dozvolili da se ovogodišnji sastanak CPAC (Konzervativna politička akcija) održi u zatvorenom prostoru i da ljudi budu fizički prisutni."Nalazimo se u oazi slobode u naciji koja pati od jarma okrutnog zaključavanja", rekao je DeSantis u govoru. "Florida je bila u pravu, a zemlje koje su se zatvorile pogrešile su".

Tramp, koji je postao stanovnik Floride, i dalje drži Republikansku stranku i uspešno je transformisao CPAC, mesto gde se republikanci sa delimično različitim ideologijama tradicionalno sastaju, u skup podrške njegovim idejama, piše dpa.

Godišnji skup, koji se inače održava u blizini Vašingtona, premešten je na Floridu, prvi put od kada je pokrenut 1974. godine.

Tramp bi trebalo da zaključi događaj svojim nedeljnim popodnevnim govorom.

Ako je bilo sumnji da je ovogodišnji skup posvećen Trampu, rasterao ih je otkrivanje pozlaćene statue bivšeg predsednika, ističe Rojters.

To pokazuje da je i dalje republikanska politička snaga, uprkos nasilnim scenama koje su prošlog meseca izazvale njegove pristalice u Vašingtonu.

"Reći ću vam nešto: Donald Tramp ne ide nigde", rekao je senator Ted Kruz u govoru.

Trampove pristalice ponovile su neke od njegovih lažnih navoda o krađi izbora na konferenciji u petak.

Mogućnost da se Tramp (74) ponovo kandiduje 2024. komplikuje živote drugih republikanaca koji žele da se kandiduju u toj trci, a posebno bivšeg državnog sekretara Mikea Pompea i potpredsednika Mikea Pencea.

Pence, koji je u vreme napada bio u Kongresu sa porodicom, teško da će se pojaviti na ovogodišnjem CPAC-u.

Tramp je više puta rekao da je Pens imao ovlašćenje da zaustavi potvrđivanje izbornih rezultata koji su pokazali pobedu Džoa Bajdena, ali da nije to učinio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track