AMERIKANCIMA POMOĆ U VREME KORONE SAMO ŠTO NIJE STIGLA: Kongres izglasao zakon, na potezu Senat!
Foto: Profimedia

finansije

AMERIKANCIMA POMOĆ U VREME KORONE SAMO ŠTO NIJE STIGLA: Kongres izglasao zakon, na potezu Senat!

Planeta -

Posle više sati rasprave zakon, koji je zatražio predsednik SAD Džo Bajden, usvojen je sa 219 glasova za, prema 212 protiv, što pokazuje potpunu podelu između demokrata i republikanaca.

Demokrate su navele da posustala ekonomija i izgubljenih 500.000 života Amerikanaca traže i dalje brzu i odlučnu akciju i prebacivali su republikancima da su u raskoraku s javnošću koja pozitivno gleda na tu pomoć.

Republikanci smatraju da je zakon suviše skup i da su sredstva loše usmerena. Tekst zakona će biti upućen u Senat iduće nedelje.

Predstavnica demokrata Maksin Voters rekla je da je srećna zbog ovog zakona i poručila republikancima da bi trebalo da budu deo toga, ali da ukoliko nisu, demokrate idu bez njih.

Republikanci smatraju da je suviše novca u paketu pomoći i da je malo namenjeno za obrazovanje kako bi se omogućilo da se ubrzo otvore škole. Smatraju da je u planu za pomoć puno poklona demokratskim zajednicama i saveznim državama gde su na vlasti demokrate.

U Kongresu, Bajdenove demokrate imaju vrlo tanke većine, samo deset glasova u Predstavničkom domu i u pođednako podeljenom Senatu gde je 50 prema 50 glasova, uz samo jedan odlučujući glas potpresednice Kamale Haris.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track