KEŠ CENZURA U BELOJ KUĆI: Mediji tvrde da je u planu papreno naplaćivanje testova za koronu novinarima
Foto: Profimedia, EPA / ANDREW HARNIK

transparentno

KEŠ CENZURA U BELOJ KUĆI: Mediji tvrde da je u planu papreno naplaćivanje testova za koronu novinarima

Planeta -

Administracija Džoa Bajdena navodno bi trebalo da naplati dopisnicima Bele kuće 170 dolara po danu za dnevne testove na koronavirus, izazivajući bes kod novinara, neki napominjući da bi taj potez mogao koštati redakcije hiljade nedeljno.

Pres kancelarija Bele kuće počeće da naplaćuje testove sledeće nedelje, izvestio je u petak Vašington Post, primetivši da troškovi zapravo iznose "ulaznicu" za novinare koji pokrivaju administraciju.

Iako je Bela kuća do danas apsorbovala troškove testiranja, nakon skoro godinu dana dnevnih projekcija, oni su postali finansijski teret za vladu, rekao je Post, što je podstaklo novinske kuće da plate račun.

Udruženje dopisnika Bele kuće (VHCA) - telo koje predstavlja novinare i dogovara poverljive podatke - i mnoštvo novinara oglasilo se alarmantom zbog predloga, neki sugerišući da će taj potez ometati sposobnost građana da ostanu informisani, a možda čak i narušiti slobodu govora prava.

"VHCA je izrazila bojazan da bi trošak mogao biti prevelik za neke novinare koji izveštavaju o Beloj kući, što bi na kraju moglo naštetiti pravu javnosti da zna", navodi udruženje u memorandumu u petak uveče, navodi Mak Tani iz Dejli Bista.

Smatramo da bi uspostavljanje jedinstvene bezbednosne infrastrukture koja okružuje Belu kuću, uključujući i ovaj novi zahtev za svakodnevnim testiranjem, trebalo da padne na vladu, a ne na novinare koji rade na informisanju javnosti.

U reakciji za Post, dopisnik Rojtersaza spoljnu politiku Idris Ali primetio je da bi tim za vesti od osam ljudi - uobičajena veličina za TV ekipe - koštao 1.360 dolara za samo jedan dan izveštavanja po novoj šemi, koju je Misisippi Fri Pres nazvao "ludilom". pisac i fotograf Ešton Pitman.

Tani iz Dejli Bista podsjetila je na zavet sekretarice za štampu Bele kuće Džen Psaki da će vratiti "istinu i transparentnost u sobu za sastanke", tvrdeći da "činjenje da je preskupo za manje medijske kuće pokrivanje predsedništva Bajdena nije u skladu s tim zalogom.

Iako novinske kuće često snose mnoge troškove povezane sa pokrivanjem predsedničkih administracija - na primer, plaćanjem obroka na bazenu, sedištima u Er Fors Uan i privremenim kancelarijskim prostorom na putovanjima izvan DC-a - pitanja zdravlja i bezbednosti obično pokrivaju poreski obveznici.

Međutim, dok su vesti u medijima naišle na zabrinutost, administracija će navodno napraviti niz izuzetaka od novog pravila, prema memorandumu VHCA. Dnevni testovi ostaće besplatni za izveštače iz bazena koji pokrivaju predsednika i potpredsednika, kao i prvu damu i drugog gospodina. Oni koji dobiju "dodeljena mesta za sastanke za brifing" takođe će i dalje dobiti besplatne projekcije, dok će oni koji se ne kvalifikuju imati pravo da ponose jeftinije "spoljne testove" sve dok ispunjavaju određene standarde.

Novine za štampu Bele kuće čine rotirajući tim novinara iz nekoliko različitih novinskih agencija koji posvećuju izveštaje predsedniku, kojima se često odobrava poseban pristup, poput putovanja s njim na događaje.

Navodna izuzeća malo su umanjila kritike, međutim, advokat Ted Butrous sugerisao je da bi Bela kuća, umesto da naplaćuje testove, trebalo da obezbedi besplatne imunizacije.

"Umesto da im naplaćuje Covid testove, Bela kuća bi trebalo da pruža besplatne neposredne vakcine novinarima koji u ime javnosti proučavaju one vladine zvaničnike koji su i sami primili ubrzane vakcine da bi obavljali osnovne javne poslove", rekao je on.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track