KO SE NE VAKCINIŠE NEMA POSAO: Drastična politika u britanskim domovima za stare
Foto: EPA/TAMAS VASVARI

JASNO

KO SE NE VAKCINIŠE NEMA POSAO: Drastična politika u britanskim domovima za stare

Planeta -

Ker UK, koja vodi 120 staračkih domova, upozorio je u četvrtak na "očekivanja da će svako ko se prijavi za ulogu koja zahteva ulazak u kuću biti vakcinisan pre nego što počne da radi".

"Situacija sa novim polaznicima je sada u fazi prijave i razgovora. Cilj nam je da otkrijemo da li su spremni za vakcinaciju ili ne“, rekao je portparol ove organizacije

On je potvrdio da će Ker UK od samog početka „podnosioce predstavki potpuno upoznati“ da je vakcinacija obavezan uslov „kako bi se osigurala sigurnost stanovnika domova.

Barčester Heltker, još jedna kompanija za kućnu negu koja upravlja sa više od 200 domova, takođe je ove nedelje rekla da će zaposleni koji „odbiju“ vakcinu „iz nemedicinskih razloga“ „biti onemogućeni da to rade zbog sopstvene odluke“.

Barčester Heltker dao je svojim zaposlenima rok za vakcinaciju do 23. aprila, sa izuzetkom onih koji ne mogu da uzimaju vakcinu iz zdravstvenih razloga i trudnica.

Kompanija se sukobila sa škotskom vladom nakon što je najavila da će posetioci staračkih domova takođe morati da pokažu dokaz o vakcinaciji. Škotska vlada rekla je da vakcinacija neće biti uslov za posetioce domova za negu i navodno je zatražila „hitni sastanak“ sa Barchesterom, koji ima 19 objekata u zemlji.

Ostali veliki starački domovi odbili su zahtev za prinudno vakcinisanje zaposlenih ili još uvek odlučuju o takvoj politici.

Methodist Homes (MHA), najveća dobrotvorna organizacija u Velikoj Britaniji, neće zahtevati dokaz o vakcinaciji za zaposlene, ali je vrlo jasno stavio do znanja da „snažno želi“ da se zaposleni vakcinišu, dok starački domovi Bupa još uvek nisu doneli odluku.

Neki sindikati i udruženja radnika za negu, uključujući Nacionalno udruženje za negu, upozorili su kompanije da ne budu stroge po pitanju vakcinacije, rekavši da bi to moglo obeshrabriti podnosioce zahteva u industriji koja očajnički traži nove radnike.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track