UBISTVO DŽAMALA KAŠOGIJA: Ko su trojica Saudijaca koji su misteriozno nestali sa izveštaja američkih obaveštajaca
Foto: EPA

Sumnja u verodostojnost

UBISTVO DŽAMALA KAŠOGIJA: Ko su trojica Saudijaca koji su misteriozno nestali sa izveštaja američkih obaveštajaca

Planeta -

Iako se mislilo da će se sa izveštajem američke obaveštajne zajednice sve saznati o smrti saudijskog novinara i disidenta Džamala Kašogija, koji je 2. oktobra 2018. ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, to se nije desilo. Iako se zna da je prestolonaslednik bin Salman označen kao glavni krivac za smrt disidenta, sumnju javnosti pobudilo je to što je prva verzija izveštaja iznenada zamenjena drugom sa koje su sklonjena tri imena i prezimena saudijskih funkcionera, koji su bili označeni kao saučesnici u ovom zločinu.

Negodovanje oko slučaja Kašogi i dalje postoji posebno što Bajednova administracija uprkos objavi izveštaja o smrti novinara Vašington posta, nije uspela da kazni krunskog princa i prestolonaslednika najveće zalivske monarhije, uprkos tome što obaveštajne informacije govore o njegovoj odgovornosti.

Američka javnost revolitrana je posebno informacijom da su tri imena uklonjena iz prvog izveštaja obaveštajne zajednice. Naime ta tri imena označena su u prvoj verziji koja je sklonjena kao saučesnici i osobe odgovorne za smrt Džamala Kašogija.

Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe odbila je da pojasni zašto su se imena prvobitno našla na spisku i koje su njihove uloge u ubistvu Kašogija.

„Objavili smo revidirani dokument na veb stranici, jer je original pogrešno sadržavao tri imena koja ne bi trebalo da budu uključena“, rekao je portparol obaveštajne zajednice za CNN.

Inače saznalo se da su informacije o tri imena bila američkoj administraciji poznata skoro godinu dana.

Džamal Kašogi
foto: Printscreen/YouTube

Ko su tri sklonjene osobe Prvo od tri uklonjena imena je Abdulla Mohammed Alhoerini, koji ranije nije bio povezan sa Kašogijevom smrću. Naime, radi se od bratu generala Abdulaziza bin Mohammeda al-Hovrainija, ministra koji je zadužen za moćno Predsedništvo državne bezbednosti koje nadgleda više obaveštajnih i antiterorističkih agencija. Abdulla kako piše američka obaveštajna zajednica ODNI u saudijskim izveštajima se pojavljuje kao pomoćnik šefa državne bezbednosti za borbu protiv terorizma.

Drugo i treće ime su Khalid Alsalem i Ibrahim al-Salim, ali se ne navode detalji kakve su njihove funkcije u saudijskoj kraljevini. Interesantno je da ova tri imena nisu na listi 18 Saudijaca protivi kojih su uvedene sankcije i zamrznuta imovina jer su učestvovali u ubistvu Kašogija.

Razlika izmešu dva izveštaja bila je nekoliko sati, a kako CNN navodi na Kapitol Hilu su prvi primetli da je prvi izveštaj povučen i da je stavljen novi sa oznakom v2 koja predstavlja oznaku za drugu verziju.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track