TRAMP U ŽESTOKOJ OFANZIVI PORUČIO REPUBLIKANCIMA: Ako ovo ne rešimo, ne nadajte se pobedi na sledećim izborima! (VIDEO)
Foto: Profimedia / Orlando Sentinel/TNS/ABACA

hrabro

TRAMP U ŽESTOKOJ OFANZIVI PORUČIO REPUBLIKANCIMA: Ako ovo ne rešimo, ne nadajte se pobedi na sledećim izborima! (VIDEO)

Planeta -

Bivši predsednik Donald Tramp pozvao je na demontiranje gigantskih tehnoloških kompanija i ukidanje člana 230 radi zaštite od odgovornosti.

Tvrdio je da Big Teč guši konzervativne glasove poput njegovog."Došlo je vreme za razbijanje monopola na Big Teč i obnavljanje poštene konkurencije“, rekao je Tramp u nedelju na konferenciji CPAC u Orlandu.

"Republikanci, konzervativci moraju da otvore naše platforme i ukinu član 230 zaštite odgovornosti“, dodao je on.

Iako je u prošlosti javnost imala priliku da čuje obe strane argumenta pre donošenja utemeljene odluke, teška tehnološka cenzura nesrazmerno je ciljala konzervativce, uskraćujući im pravo da budu saslušani", tvrdio je Tramp.

"Pobedili bi, izgubili bi ... Ali sada nema rasprave, jer odbijaju da dozvole da naša strana uopšte govori ili čuje."

Ako se snaga velike tehnologije ne može odmah obuzdati na saveznom nivou, Tramp je pozvao "svaku zemlju u uniji u kojoj imamo glasove“ da "kazni Big Teč teškim sankcijama kad god ućutkuje konzervativne glasove“. Primetio je da Teksas i Florida to već "rade".

Guverner Floride Ron DeSantis zalaže se za zakon kojim se želi obuzdati tehnološke kompanije tako što će se korisnicima omogućiti da pokrenu "razlog za akciju“ protiv platformi koje krše zakon Floride. Ako predlog postane zakon, zabranit će platformama brzu promjenu svojih politika i selektivnu primjenu protiv korisnika. Prema zakonu, potrošači bi imali pravo da budu "isključeni“ iz algoritama koji zabranjuju određene informacije. "Kako su ove kompanije rasle, a njihov uticaj se širio, Big Teč je svakim danom sve više ličio na velikog brata“, rekao je De Santis izražavajući podršku zakonu početkom februara.

Guverner Teksasa Greg Abot objavio je ranije ovog meseca da njegova kancelarija radi na zakonu "koji sprečava dobavljače socijalnih medija poput Fejsbuka i Tvitera da otkažu konzervativni govor". Nacrtom zakona navodno će se državi dati veća ovlašćenja da reguliše kompanije društvenih medija, a Teksašanima protjeranim sa platformi društvenih medija zbog političkih ili vjerskih stavova omogućit će pravo da Tvitter i Facebook izvedu na sud.

Tramp je komentarisao velikane Silicijumske doline i cenzuru konzervativnih glasova - uključujući vlastite naloge na društvenim mrežama - nakon što je pozvao na reforme kako bi se osigurali "pošteni, pošteni i sigurni izbori“.

Na primer, rekao je, Sjedinjene Države moraju zaustaviti masovno glasanje poštom, zahtevati identifikaciju birača, potvrditi da je svaki birač legalni državljanin i obezbediti lančanu zaštitu svih glasačkih listića."Sve mere izbornog integriteta u svetu neće značiti ništa ako nemamo slobodu govora“, naglasio je on.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track