Najnovije vesti

PAPA IPAK PUTUJE U IRAK UPRKOS PRETNJAMA ISLAMISTA I PANDEMIJI KORONE: To je čin ljubavi prema toj zemlji i njenim hrišćanima
Foto: EPA

oDLUČAN

PAPA IPAK PUTUJE U IRAK UPRKOS PRETNJAMA ISLAMISTA I PANDEMIJI KORONE: To je čin ljubavi prema toj zemlji i njenim hrišćanima

Planeta
22:06h

Vatikan je danas, pravdajući odluku pape Franje da putuje u Irak uprkos porastu broja zaraženih korona virusom u toj zemlji, saopštio da su preduzete sve mere zdravstvene zaštite i da je putovanje "čin ljubavi prema ovoj zemlji, njenom narodu i njenim hrišćanima.'

 Poseta od 5. do 8. marta prva je papina poseta od početka pandemije, kao i prva poseta jednog pape Iraku. Papa Franja se nada da će ohrabriti hrišćane, kojih je u Iraku sve manje i koje je Islamska država nasilno progonila, i pokušati da ojača veze sa šiitskim muslimanskim svetom, navodi AP.

Bezbednosni rizici su veliki i očekuje se da će papa Franja prvi put putovati u blindiranim kolima, što je mera za koju se Vatikan nada da će imati dvostruki efekat, u isto vreme obezbeđujući poglavara katoličke crkve i obeshrabrujući pravljenje gužve u kojoj se lakše širi zaraza.

Na aerodromu će ga dočekati premijer Iraka Mustafa Al-Kadimi, nakon čega slede zvanična ceremonija dobrodošlice u predsedničkoj palati i sastanak sa predsednikom Bahramom Salihom.

papa, Papa Franja
foto: EPA

Drugog dana boravka papa će se u Nadžafu sastati sa velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem u njegovoj kući, a AP navodi da je posebno dogovaran svaki detalj sastanka, od izuvanja cipela do rasporeda sedenja.

Papa će tokom svog istorijskog putovanja u Irak posetiti crkvu Bezgrešnog začeć u Karakošu, centru hrišćanstva u Iraku. Oštećena i zapaljena tokom strahovlade Islamske države, sudbina crkve odražava tragediju njene hrišćanske zajednice koju je ID opustošila, navodi AP.

Franja će se pomoliti za žrtve rata u Mosulu, a zatim održati misu u gradu Irbil.

Tokom ovog istorijskog putovanja papa će se sastati i sa čovekom koji je preživeo masakr u bagdadskoj crkvi Gospe od spasa gde su militanti ubili 58 vernika 2010. godine, održaće misu u haldejskoj katedrali u Bagdadu i multikonfesionalnu molitvu u drevnom gradu Uru, u kojem je, prema verovanju, živeo Avram u drugom milenijumu pre nove ere.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...