Najnovije vesti

KRIZA U MAĐARSKOM ZDRAVSTVU: Nekoliko hiljada zaposlenih u bolnicama dalo otkaze, osudili nove ugovore o radu
Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH

usred pandemije

KRIZA U MAĐARSKOM ZDRAVSTVU: Nekoliko hiljada zaposlenih u bolnicama dalo otkaze, osudili nove ugovore o radu

Planeta

Nekoliko hiljada zaposlenih u mađarskim bolnicama dalo je otkaze, osuđujući nove državne ugovore o radu, ali je uprava u utorak pokušala da uveri da promene odluku tvrdeći da se Mađarska suočava s trećim talasom epidemije korona virusa.

Po saopštenju državne zdravstvene službe (OFKO) od utorka, 95 odsto od 110.000 zaposlenih potpisalo je nove ugovore pre roka, 1. marta, a preostalih 5.500 nije te je primorano da napusti svoja radna mesta.

Zoltan Jenei, šef OFKO-a, međutim, želeo je da ublaži zabrinutost, rekavši novinarima da zdravstvo, iako pod pritiskom zbog pandemije kovida-19, ipak i tako može da radi, čak i bolje nego do sada. Zakon koji definiše nove uslove rada usvojio je Parlament u oktobru 2020. godine.

Predviđeno je povećanje plata koje je premijer Viktor Orban pozdravio kao "bez presedana", uvedene su sankcije za mito koji pacijenti daju lekarima, što je uobičajena praksa u Mađarskoj.

Mađarska, korona, vakcinacija
foto: EPA/Peter Komka

Ali neke druge odredbe su razgnevile zaposlene koji smatraju da više neće dobijati bonuse, ili da im više neće biti dozvoljeno da rade i drugi posao, u privatnim klinikama.

U budimpeštanskoj bolnici u jednom od odeljenja samo je 20 odsto specijalista obnovilo ugovor, navodi se u pismu objavljenom na sajtu Teleks. "Više ne možemo da radimo", priznao je šef lekara.

"Svetla su ugašena", reklo je osoblje jedinice za intenzivnu njegu u drugoj bolnici u glavnom gradu.

U izjavi, liberalni gradonačelnik Gergelji Karačonji je kritikovao Vladu zbog "ugrožavanja pruđanja zdravstvene zaštite usred virulentne epidemije".

Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), budžet tog sektora po stanovniku je samo polovina evropskog proseka.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...