LONDONSKI ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Evrozona je na putu nove recesije! Uslužni sektor zbog mera najugroženiji
Foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ

uticaj zaključavanja na ekonomiju

LONDONSKI ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Evrozona je na putu nove recesije! Uslužni sektor zbog mera najugroženiji

Planeta -

Ekonomija evrozone u februaru je ponovo u padu i klizi ka novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska korona-zabrana na uslužni sektor, ali uprkos tome direktori su optimistični, pokazao je izveštaj londonske istraživačke kompanije Markit.

"Evrozona je na putu nove recesije, s obzirom da poslovne aktivnosti četvrti mesec zaredom beleže pad", zaključuje Kris Viljamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Rast indeksa najvećim delom se pripisuje rekordnom rastu aktivnosti u proizvodnom sektoru budući da su fabrike ostale otvorene, ali teg je na dominantnom sektoru usluga, koji je najviše pogođen merama zaključavanja, pokazuje izveštaj.

Zemlje članice i dalje beleže veliki broj novozaraženih i vlade ne popuštaju mere zaključavanja u sektoru ugostiteljstva i zabave, pozivajući građane da ostanu kod kuće, podseća Rojters.

Indeks PMI za uslužni sektor evrozone u februaru je uvećan za 0.3 poena, na 45.7, sa čime je Markit povećao za poen preliminarnu procenu, ali čvrsto se i dalje kreće znatno ispod 50 bodova, u području pada aktivnosti.

"Dok su mnoge ugostiteljske kompanije u uslužnom sektoru u problemima zbog ograničenja povezanih s Kovidom-19, proizvodnom sektoru ide dobro, što ublažava efekte mera zaključavanja u ukupnoj ekonomiji", objašnjava Viljamson.

Među dobrim vestima izdvaja se blago oživljavanje zapošljavanja u uslužnim kompanijama koje su u februaru prvi put povećale broj zaposlenih od prošle godine, pre no što je prvi talas pandemije zahvatio Evropu.

Indeks koji meri zapošljavanje u sektoru usluga porastao je na 50.2 boda, sa 49.8 bodova.

Iako su kampanju vakcinacije u Evropskoj uniji poremetile smanjene isporuke cepiva, odlaganje i sporadični otpor građana, funkcioneri kompanija u evrozoni optimistični su u pogledu aktivnosti u narednim mesecima.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track