IZRAEL OTVORIO EKONOMIJU Većina objekata počinje da radi normalno, ali za one bez zelene propusnice i dalje važe posebna pravila!
Foto: EPA/ Abir Sultan

ublažavanje mera

IZRAEL OTVORIO EKONOMIJU Većina objekata počinje da radi normalno, ali za one bez zelene propusnice i dalje važe posebna pravila!

Planeta -

Izrael je danas otvorio veći deo ekonomije kao deo finalne faze ublažavanja restriktivnih mera koje su uvedene u septembru.

Kafići i restorani, hale, sportski objekti, hoteli i škole mogu od danas da rade normalno, sa nekim restriktivnim merama prilikom ulaza i iskorišćenosti kapaciteta, preneo je AP.

Između ostalog, samo gosti sa "zelenom propusnicom" mogu biti posluživani unutra. Gosti koji nisu vakcinisani mogu da sede samo na otvorenom.

Izraelska vlada je odobrila ublažavanje mera u subotu uveče, uključujući i otvaranje glavnog međunarodnog aerodroma, ali samo ograničen broj putnika može da dođe u jednom danu.

Izrael, aerodrom
foto: EPA/ ATEF SAFADI

Obedovanje u restoranima, brojne aktivnosti u javnosti, dozvoljene su za osobe koje su vakcinisane protiv kovida.

Studenti sa zelenom propusnicom

Studentima sa zelenom propusnicom takođe će biti dopušten povratak na fakultete od nedelje. Nevakcinisani studenti i dalje će moći da prate predavanja jedino onlajn.

Oni sa zelenom propusnicom - ljudi koji su se oporavili od kovida-19 i oni koji su pre najmanje nedelju dana primili drugu dozu cepiva - ostvarili su temeljna prava i slobode u Izraelu ranije od onih koji nisu vakcinisani.

U Izraelu je dosad bar jednu dozu vakcine primilo 52 odsto stanovništva, a skoro 40 odsto je dobilo i drugu dozu Fajzerove vakcine.

Izrael je dosad potvrdio najmanje 799.000 slučajeva infekcije kovidom od početka pandemije, a preminulo je 5.856 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track