PRVI PUT U SLUŽBENOJ POSETI Netanijahu se sastaje sa prestolonaslednikom Abu Dabija
Foto: EPA / REUVEN CASTRO /Pool

bolji odnosi

PRVI PUT U SLUŽBENOJ POSETI Netanijahu se sastaje sa prestolonaslednikom Abu Dabija

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odlazi u četvrtak u Ujedinjene Arapske Emirate u svoju prvu službenu posetu toj Zalivskoj zemlji koja je nedavno normalizovala odnose sa Izraelom, izvestili su u sredu izraelski mediji.

Desetak dana pre parlamentarnih izbora, ključnih za njegovo političko preživljavanje, Netanijahu treba da se sastane sa princom naslednikom Abu Dabija, šeikom Mohamedom ben Zajedom Al-Nahijaneom, navode izraelski mediji pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Kancelarija premijera nije ni potvrdila ni opovrgnula te informacije. "Nemamo komentar", reagovao je jedan visoki službenik iz Netanijahuove kancelarije.

Izraelski premijer je početkom februara odložio svoju posetu Emiratima i Bahreinu zbog ograničenja putovanja u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

Te dve arapske zemlje su u septembru potpisale sporazume o normalizaciji odnosa sa Izraelom ispregovarane pod okriljem Sjedinjenih Država u predsedničkom mandatu Donalda Trampa. Te sporazume, prve te vrste između Zalivskih zemalja i Izraela Palestinci su nazvali "izdajom".

Nakon tih sporazuma potpisani su i brojni trgovinski sporazumi između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji od 1. marta imaju veleposlanika za Izrael.

Putovanje izraelskog premijera u Emirate se predviđa istog dana kada i poseta češkog i mađarskog premijera Izraelu.

Andrej Babiš i Viktor Orban treba da se sastanu sa Netanijahuom na razgovorima o cepivu i borbi protiv koronavirusa, naveo je Prag u utorak.

Izrael je vakcinisao sa dve doze cepiva Fajzer/Biontek oko 43 odsto od svojih 9 miliona stanovnika, dok se Češka i Poljska još muče sa cepljenjem.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja