AKTIVISTKINJI ZA ŽENSKA PRAVA ODBIJENA ŽALBA Saudijka puštena iz zatvora, ali i dalje ima petogodišnju zabranu putovanja! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter/@LoujainHathloul

više od 1.000 dana iza rešetaka

AKTIVISTKINJI ZA ŽENSKA PRAVA ODBIJENA ŽALBA Saudijka puštena iz zatvora, ali i dalje ima petogodišnju zabranu putovanja! (VIDEO)

Planeta -

Saudijski sud odbio je žalbu istaknute aktivistkinje za ženska prava Lužain al-Hatlul koja bi joj omogućila slobodno putovanje, rekli su članovi njene porodice i pristalice.

Ova 31-godišnjakinja osuđena je u decembru prošle godine na pet godina i osam meseci zatvora zbog, kako su kritičari rekli, politički motivisanih optužbi, ali je puštena u februaru nakon što je odležala više od 1.000 dana iza rešetaka. Apelovala je da joj se ukine kazna kao i petogodišnja zabrana putovanja.

Hatlul je ulažući žalbu na sudu rekla novinarima u sredu da se nada da će Specijalizovani krivični sud u Rijadu promeniti kaznu - to su bili i njeni prvi javni komentari od hapšenja 2018. Sud je, međutim, presudio da prvobitna kazna treba da ostane.

"Sudija je odbio žalbu i potvrdio kaznu na pet godina i osam meseci zatvora što uključuje 3 godine uslovne kazne i 5 godina zabrane putovanja tokom kojih Lužain ne može da napusti Saudijsku Arabiju ni u jednom trenutku", navodi se u izjavi njene kampanje .

Hatlul je privedena u maju 2018. tokom čistke čiji su ciljevi bili drugi poznati protivnici kraljevskog, od tada ukinutog zakona kojim je bilo zabranjeno ženama da voze. Takođe je osporila druga zakonska ograničenja za saudijske žene primenjena u okviru restriktivnog sistema muškog starateljstva.

Rekla je svojoj porodici da je u zatvoru mučena i seksualno zlostavljana - navodi koje je Rijad više puta poricao - a Ujedinjene nacije i međunarodne grupe za zaštitu prava osudile su njeno pritvaranje.

Njeno puštanje u februaru usledilo je manje od nedelju dana nakon što je Bela kuća pozvala kraljevstvo da pusti političke zatvorenike, uključujući aktiviste za ženska prava. Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će izvršiti pritisak na Saudijsku Arabiju da poboljša svoje evidencije o pravima, označavajući odstupanje od Trampove administracije, koja nije želela da kritikuje represiju kraljevstva protiv neistomišljenika.

Tokom većeg dela svog boravka u zatvoru, Hatlul je svoje muke detaljno opisivala roditeljima tokom poseta. Te navode su kasnije obznanila trojica njene braće i sestara koji žive van kraljevstva, a potkrepljeno je sudskim svedočenjem drugih ženskih aktivistkinja.

Hatlul je rekla da je seksualno zlostavljana i mučena dok je bila u pritvoru, uključujući bičevanje i udare strujom, prema više izjava koje su objavili njena porodica i pristalice.

Saudijske vlasti su više puta negirale navode o mučenju i seksualnom zlostavljanju u svojim zatvorima.

Prema rečima njene porodice, Hatlul je dva puta štrajkovala glađu - u znak protesta zbog uslova u zatvoru i zbog toga što joj je uskraćena komunikacija sa rodbinom.

Njena sestra Lina al-Hatlul, koja je pokretačka snaga međunarodne kampanje za njeno oslobađanje, podelila je fotografiju svoje sestre koja je u sredu izašla na sud i reagovala na presudu.

"Međunarodna zajednica trebalo bi da bude ogorčena na ovu presudu i zaista treba da zastane i da preispita svoju savest dok nastavlja da posluje sa Saudijskom Arabijom," rekla je Lina Al-Hatlul u sredu.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track