OPERACIJA ANADIR Kako je Sovjetski Savez pod nosom Amerikancima instalirao rakete PVO! Kakva je bila uloga generala Grečka
Foto: Printscreen YouTube

MINIJATURE HLADNOG RATA

OPERACIJA ANADIR Kako je Sovjetski Savez pod nosom Amerikancima instalirao rakete PVO! Kakva je bila uloga generala Grečka

Planeta -

U periodu od 1962.godine Sovjeti su se našli u ozbiljnoj krizi sa svojim balističkim programom. Proizvodnja rakete R-16 je bila još daleko pa se morao naći način kako raketama srednjeg dometa pokriti Sjedinjene Države. Rešenje je nađeno u prečici na karipskom ostrvu Kubi pod samim nosom SAD. To je bio početak tajne operacije « Anadir» koja je svet dovela do ivice nuklearnog rata.

Ono što je Hruščov planirao da instalira naKubi je bilo veoma gdžinovsko. Plan je predviđao da se na Kubu premesti cela raketna divizija Crvene armije sa 26 lansirnih rampi za balističke rakete SS-4 dometa 2.000 km i 16 rampi za rakete SS-5 dometa 4.000 km. Za svaku raketu dodata je nuklearna bojeva glava jačine 1 megatone, a usmerene bi bile na najvažnije političke i vojne ciljeve unutar Sjedinjenih Država.

Za ovu vojnu silu, svakako da je bila neophodna neposredna zaštita iz vazduha. Kuba u tom periodu nije raspolagala adekvatnim sredstvima, a ni sam SSSR, nije bio raspoložen, da im tek tako lako ustupi najsvaremeniji sistem za PVO teritorije. Odlučeno je da se PVO organizuje po načelima, koja su vladala u Crvenoj armiji, raketnim snagama i lovačkom avijacijom.

SA-2, PVO, rakete, Sovejstski Savez
foto: Printscreen YouTube

Tako su Sovjeti su sa sobom, kao PVO zaštitu lansirnih rampi, dovezli na Kubu raketni sistem S-75 «Desna» (prva verzija budućeg „Volhova“) sa 144 lansera i znatnom količinom raketa, koje su pripadale 10. i 11. diviziji PVO iz vojnog okruga Volga, kojima je komandovao general-potpukovnik S.N.Grečko. Paket zaštite osim raketnih sistema S-75, uključivao je i 42 lovca MiG-21, 42 bombardera Iljušin Il-28, helikoptere, oklopna vozila i određene jedinice pešadiju.

Radi informisanosti da prikažemo koja je to snaga u raketnom sistemu S-75. Od ovih 144 lansera, mogu se formirati 24 raketne baterije – diviziona. Ako uzmemo u obzir da su raketni pukovi, tada imali 4-5 diviziona, onda dobijemo da je na tlu Kube boravila snaga raketne odbrane iz vazduha, ekvivalenta 6 pukova PVO.

SA-2, PVO, rakete, Sovejstski Savez
foto: Printscreen YouTube

Baterije S-75 na Kubu su počele da stižu od jula do septembra 1962. Lanseri sa raketama postavljeni su u propisani raspored. Neobična aktivnost Sovjeta na Kubi, privukla je pažnju Amerikanaca, pa je špijunski avion U-2 otkrio postavljanje prvih 8 lansirnih rampi PVO sistema SA-2, što je za Amerikance, pošto su već imali susret sa ovim PVO sistemom, bio znak da se na ostrvu nešto događa.

Kenedijava administracija je ubrzo saznala šta to SA-2 čuvaju, a bio je to nuklearni arsenal koji su Sovjeti neopaženo dovezli Amerikancima pred sama vrata. Praćenje šta se na Kubi dešava, izazivalo je veći strah od SA-2 nego od sezone orkana koja je počinjala nad Karibima. Slike sa preleta 14.oktobra 1962 su pokazale visokim vojnim i obaveštajnim funkcionerima da su Sovjeti na Kubi postavili balističke rakete srednjeg dometa SS-4 (R-14) koje mogu da nose nuklearne bojeve glave. Slike koje je načinio U-2, bile su povod za ono što je usledilo kao „raketna kriza“, a koja je svet dovela na ivicu nuklearnog rata.

SA-2, PVO, rakete, Sovejstski Savez
foto: Printscreen YouTube

Kako se kriza sve više usložnjavala i pretila da od napetosti pređe u otvorenu konfrontaciju general - potpukovnik Grečko je lično od Hruščova dobio naređenje da ne dejstvuje oružjem, osim ako njegove snage ne budu direktno napadnute. Učestali preleti špijunskih i izviđačkih aviona preko Kube je veoma živciralo Fidela Kastra, koji je mobilisao vojsku i spremao se za otvorenu konfrotaciju pa čak i odbranu ostrva od moguće invazije. Kada je od Grečka tražio da rakete počnu da ruše avione, Grečko nije obratio nikakvu pažnju na te zahteve. Zato je "Maksimo lider" naredio svojim vojnicima da iz svih sredstava pucaju na nisko leteće avione, pretežno na RF-8, ali i na špijunske U-2 koje ni teoretski nisu mogli da dosegnu. Kako se skori rat sve više bližio, Grečko je 27.oktobra zatražio od komandanta sovjetsko-kubanskih snaga da upotrebi SA-2 protiv špijunskih aviona U 2. Grečko je dobio ekspresno zeleno svetlo da dejstvuje i obori avion.

SA-2, PVO, rakete, Sovejstski Savez
foto: Printscreen YouTube

Četvrta baterija pukovnika I. M. Grečenova iz sastava 507. raketnog puka PVO „Victoria-de-las-Tunas“ dejstvovala je sa tri rakete dana 19.oktobra. Od tri ispaljenje rakete, jedna je direktno pogodila U-2 u kome se nalazio major Rudolf Anderson i koji je tom prilikom poginuo. Do nukelarnog rata bio je ostao samo jedan korak, Hruščov je preko telefona, kada je saznao za ovaj događaj, pozvao Grečka i izvređao ga preko telefona (!?), a zatim naredio najveći stepen pripravnosti raketnih jedinica na Kubi. S druge strane, u komšiluku Kenedi je, posle obaranja U 2 i smrti Andresona, ubeđivao vojne lidere, da se obuzdaju i ne krenu u otvorenu konforntaciju.

Treba istaći, da je kriza dobila na kuliminaciji, prilikom ultimativnog zahteva, da se zaustavi konvoj, koji je nosio balističke rakete (verovatno i bojeve glave za njih). Procenom oba vojno-politička rukovodstva, nadvladao je razum, da bi dalje zaoštravanje vodilo u sveopšti nuklearni rat. Konvoj je zaustavljen i vraćen, a Amerikanci su prešli na niži stepen borbene gotovosti.

SA-2, PVO, rakete, Sovejstski Savez
foto: Printscreen YouTube

Ubrzo su sledili tajni pregovori SAD i Sovjetskog Saveza, koji su završili obostranim uklanjanjem raketa: Amerikanaca iz Turske, a Sovjeta sa Kube, kako balističkih tako i PVO.

Odlaskom glavnine snaga sa Kube, Sovjeti su Kubancima ostavili 24 lansera S-75 i 6 školskih za obuku. Oboreni U 2 je dugo godina bio vojna tajna i materija za razne šepkulacije, sve dokle se u medijima nije pojavio sam Kastro i rekao da je, zapravo „on“, zaslužan za obaranje U-2 i pogibiju Andresona, što mu Sovjeti nisu nikada zaboravili, a u datim uslovima, igrao je manju ulogu nego Grečko.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track