Najnovije vesti

USRED PUSTINJE OTKRILI MANASTIR IZ 5. VEKA: Natpisi na grčkom privukli posebnu pažnju (FOTO)
Foto: Profimedia

zanimljivosti iz egipta

USRED PUSTINJE OTKRILI MANASTIR IZ 5. VEKA: Natpisi na grčkom privukli posebnu pažnju (FOTO)

Planeta

Tim arheologa iz Francuske i Norveške otkrio je u pustinji na zapadu Egipta ostatke hrišćanskog manastira iz 5. veka, koji će dodatno doprineti da se stekne uvid u svakodnevni život monaha pravoslavnih Kopta u tom periodu.

"Francusko-norveški tim otkrio je ruine na lokaciji Tal Ganub Kasr al-Aguz u oazi Baharija. Reč je o nekoliko bazaltnih građevina, o jednoj strukturi uklesanoj u stene i nekoliko objekata izgrađenih od blata", saopšteno je egipatskog ministarstva za antikvitete.

0597235132, Egipat, crkva
foto: Profimedia

"Manastirski kompleks čini 6 sektora u kojima su bile izgrađene tri crkve, monaške ćelije i zidovi sa simbolima koji nose obeležja egipatskih Kopta", izjavio je Osama Talat načelnik odeljenja za islamske, koptske i jevrejske antikvitete u ministarstvu.

Prema rečima Viktorije Gika, vođe arheološkog tima, na zidovima crkvi su ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku koji otkrivaju "prirodu monaškog života u tom delu sveta i dokazuju njihovo prisustvo u 5. veku.

Egipatske vlasti su u poslednjih nekoliko meseci saopštavale vesti o otkriću nekoliko arheoloških lokacija nadajući se da će unaprediti turističku ponudu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...