Najnovije vesti

EVROPSKA UNIJA NIJE ZVANIČNO ODBACILA RUSKU VAKCINU: Sputnjik V nije nepoželjna! U toku je provera i procedura prihvatanja cepiva
Foto: AP, Shutterstock

Vlade samoinicijativno vode pregovore sa moskvom

EVROPSKA UNIJA NIJE ZVANIČNO ODBACILA RUSKU VAKCINU: Sputnjik V nije nepoželjna! U toku je provera i procedura prihvatanja cepiva

Planeta
17:00h

Agencija Tanjug objavila je vest 15. marta ove godine da je EU zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom, kao i da se iza očiju javnosti zvanični Brisel okreće ka toj ruskoj vakcini jer mora da sprovede imunizaciju 450 miliona građana EU i vrati život u normalne tokove, što nije tačno iako se ova medijska agencija pozvala na saznaja Rojtersa u "navodnim" diplomatskim krugovima u Briselu, da bi se kasnije ispostavilo da je u pitanju krivi prevod i zamena značenja pojedinih reči.

Tanjug je u svojoj vesti naveo da je jedan zvaničnik EU koji učestvuje u pregovorima o nabavci vakcina sa farmaceutskim kompanijama, izjavio je da vlade država članica EU razmatraju da počnu pregovore s proizvođačima Sputnjika V na osnovu zahteva četiri zemlje članice da se pokrene proces pregovora.

Međutim, to nije bilo tačno jer Evropska unija nije “zvanično nikada odbacila Sputnjik V vakcinu”. EMA je zapravo započela kontinuirani pregled Sputnjik V vakcine 4.3.2021, što je prvi korak u procesu koji dovodi do prihvatanja ili odbijanja ove vakcine.

U vesti se spominje da je reč o Mađarskoj i Slovačkoj koje su već nabavile ruske vakcine, Češkoj koja je izrazila zainteresovanost, a evropski zvaničnici su potvrdili i da Italija planira da počne proizvodnju Sputnjika u svom najvećem bioreaktoru u postrojenju ReiThera nedaleko od Rima.

Evropska agencija za lekove odobrila je do sada primenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu.

U Tanjugovoj vesti stoji informacija: "Ukoliko Sputnjik V bude odobren i u EU, biće to velika diplomatska pobeda za Rusiju koja je već godina na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina".

S druge strane gore navedena tvrdnja kako je “EU zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu” u suprotnosti je sa navedenim pasusom u kojem se tvrdi da bi eventualno odobrenje Sputnjik V vakcine bilo “velika diplomatska pobeda za Rusiju”, što govori da vakcina još uvek nije ni odobrena niti odbijena.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track