ELITNA BRITANSKA JEDINICA JE POČINILA ZLOČIN U AVGANISTANU: Sada su dokazi o tome počeli da nestaju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

misterija

ELITNA BRITANSKA JEDINICA JE POČINILA ZLOČIN U AVGANISTANU: Sada su dokazi o tome počeli da nestaju!

Planeta -

Video, na kojem se navodno vidi kako „loša“ jedinica SAS-a vrši ratne zločine u Avganistanu, navodno je nestao, jer je istraga o navodnim „masakrima“ odreda izazvana nedostatkom dokaza i ćutanjem svedoka.

Saifulah JIar imao je samo 19 godina kada je njegova porodica ubijena u napadu SAS-a na njihovo avganistansko selo 2011. Kada su britanski vojni istražitelji 2017. godine odleteli u Kabul kako bi istražili napad, rekao je da su mu stavljene lisice i oduzeti oca, brata i dva muškarca rođaci. Čuo je dva rafala vatrenog oružja, a kada su Britanci otišli, njegovi rođaci su bili mrtvi, a tela su im "udarena" mecima.

Video snimka napada očigledno je snimila američka vazdušna podrška, ali prema novom izveštaju Sandej Tajmsa, američke vlasti misteriozno su izgubile snimke i nisu uspele da ih predaju britanskom sudu.

Misteriozni nestanak nije prvi put da su ključni dokazi iz racije nestali ili su namerno sakriveni. Poseta istražitelja Kraljevske vojne policije (RMP) Kabulu 2017. godine bio je jedan od njihovih poslednjih zadataka tokom troipogodišnje istrage optužbi za ratne zločine protiv jedinice SAS, tokom koje su utvrdili da su britanski operativci umešali avganistanske specijalce snage u sličnim ubistvima između 2011. i 2013.

Istražitelji su intervjuisali 42 vojnika koji su rekli da se ne mogu sjetiti misije. Sudski dokumenti o kojima je Times pisao navode da je sudija ovo nazvao slučajem "kolektivne amnezije". Oružje korišteno u raciji na selo Saifullah uništeno je iste godine kada je RMP pokrenuo istragu.

Međutim, nagomilali su se dokazi protiv SAS-a. Istražitelji su otkrili da su britanski meci od 5,56 mm, umesto metaka od 7,62 mm, koje su koristili avganistanski komandosi, korišćeni za ubijanje žrtava. Pored toga, ispitivali su izveštaje da je na tela ovih žrtava podmetnuto oružje, kako bi se kasnije opravdala ubistva.

Izveštaji nakon racije na selo Saifullaha 2011. godine navode da je njegova porodica ubijena kada je posegnula za oružjem dok je SAS pretresao njihovu imovinu. Stariji komandanti bili su skeptični, opisujući raciju kao "najnoviji masakr" u lancu e-mailova koje je video britanski sud, i izrazili nevericu prema ideji da četvorica zarobljenih zatvorenika posežu za skrivenim bombama i puškama tokom racije.

„Na kraju su pucali u čoveka koji se skrivao u grmlju sa bombom u rukama. Ne biste to mogli PROMENITI!", napisao je stariji podoficir.

Britanska vlada je zaključila istragu krajem 2017. godine, ne obradivši nijedan slučaj. Iste godine ugašena je još jedna opsežna istraga za navodne ratne zločine, a irački Tim za istorijske navode (IHAT) takođe je zatvorio istragu bez pokretanja postupka.

Budući da je SAS obično izuzet od parlamentarnog nadzora, sudovi su sada najbolja nada Saifulaha da pronađe pravdu. "Naš klijent traži novu istragu o smrti svojih najmilijih i želi da zna da li je njihova smrt bila deo obrasca ilegalnih ubistava avganistanskih civila", rekla je njegova advokatica Tesa Gregori za Sandej Tajms.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track