IRANSKI VERSKI VOĐA: Verovali smo Americi u vreme Obame, ispunili sve obaveze, ali oni nisu! Neće oni nama nikad ukinuti sankcije
Foto: EPA-EFE/IRAN'S PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT

Govor al hamneia

IRANSKI VERSKI VOĐA: Verovali smo Americi u vreme Obame, ispunili sve obaveze, ali oni nisu! Neće oni nama nikad ukinuti sankcije

Planeta -

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je danas da Iran ne veruje američkim obećanjima o ukidanju sankcija i da će se Teheran vratiti svojim obavezama prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine samo pošto Vašington u potpunosti ukine sankcije, kako je predviđeno tim sporazumom.

"Verovali smo Americi u vreme (bivšeg predsednika SAD Baraka) Obame i ispunjavali smo naše obaveze. Ali oni nisu", rekao je Hamnei u govoru koji je prenela iranska državna televizija, preneo je Rojters.

On je podsetio da su SAD "na papiru" saopštile da će sankcije biti ukinute, ali ih u praksi nisu ukinule.

"Njihova obećanja za nas nemaju kredibilitet", istakao je ajatolah Hamnei.

Prema sporazumu Irana i šest velikih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) iz 2015, Teheran je trebalo da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. Međutim, administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa jednostrano se povukla iz sporazuma i uvela nove sankcije Iranu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track