SASTANAK JE TRAJAO DUGO U NOĆ Angela Merkel pooštrila mere: Produžavamo lokdaun, ostanite kod kuće za uskršnje praznike!
Foto: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

nema popuštanja

SASTANAK JE TRAJAO DUGO U NOĆ Angela Merkel pooštrila mere: Produžavamo lokdaun, ostanite kod kuće za uskršnje praznike!

Planeta -

Nemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su produženje zaključavanja do 18. aprila i pozvale su građane da tokom uskršnjih praznika pet dana ostanu kod kuće kako bi slomili treći talas pandemije koronavirusa, rekla je rano u utorak kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka je u pregovorima koji su potrajali duboko u noć podstakla čelnike 16 nemačkih država na oštriji stav u borbi protiv pandemije, preokrenuvši planove za postupno otvaranje privrede, dogovoreno ranije ovog meseca.

"Nemačka je u vrlo ozbiljnoj situaciji s obzirom na širenje varijanti virusa i sve veći broj infekcija", rekla je Merkel na konferenciji za novinare, dodajući da je Nemačka u borbi sa vremenom kako bi vakcinisala svoje stanovništvo.

Nemačka je početkom marta počela suzdržano da ublažava ograničenja, ali je širenje zaraznijih varijanti virusa izazvalo zabrinutost zbog preopterećenja bolnica.

Prema podacima Instituta za infektivne bolesti Robert Koh u ponedeljak je nedeljni broj slučajeva na 100 hiljada stanovnika iznosio 107, što je iznad praga od 100 na kojem jedinice za intenzivnu negu ostaju bez kapaciteta.

Nemačka, Bon
foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Nemački građani bi prema sporazumu trebalo da ostanu kod kuće pet dana, počevši od 1. aprila pri čemu bi u što većoj meri trebalo da izbegavaju fizičke kontakte. Ipak, sporazumom nije predviđeno zatvaranje svih radnji, uključujući supermarkete, što je tražila Merkel.

Princip "ostanimo kod kuće"

Od 1.do 5.aprila javni, privredni i privatni život biće u potpunosti ograničen, dogovorila je kancelarka Angela Merkel sa premijerima pokrajinama tokom protekle noći.

Tako će 1.i 3. aprila biti proglašeni neradnim danima tokom kojih će biti uvedena ograničenja kontakata.

"Time ćemo imati pet povezanih dana princip „ostanimo kod kuće", navodi se u odluci vlade.

Samo će 3. aprila prodavnice namirnica biti otvorene.

Privatna okupljanja biće ograničena na susret samo dva domaćinstva, uz maksimalan broj od pet osoba.

Okupljanja na javnim mestima će u to vreme biti potpuno zabranjeni.

Tamo gde su već otvorene ugostiteljske bašte one će biti tokom tih pet dana zatvorene.

Crkve i verske zajednice se mole da svojim vernicima nude onlajn službe.

Samo će centri za testiranje i vakcinaciju biti otvoreni.

Lidl, Nemačka, supermarket
foto: EPA/MAJA HITIJ

Tokom praznika će, međutim, biti zabranjena velika praznična okupljanja koja će biti ograničena na dva domaćinstva ili do pet ljudi, a vlada će od crkava tražiti da uskršnje službe organizuju virtuelno.

Najspornije pitanje na sastanku bila su putovanja tokom uskršnjih praznika, a Merkel je rekla da se ne savetuju putovanja u inostranstvo. Nemci, naime mogu slobodno da putuju čak i usred pandemije, ali hoteli u toj zemlji ne smeju da iznajmljuju ​​sobe turistima, što ostavlja putovanja u inostranstvo kao jedinu mogućnost ljudima koji žele da odu na odmor.

Za vazduhoplovne kompanije uvodi se obaveza testiranja putnika i članova posada pre polaska u Nemačku, ali Merkel i državni čelnici nisu uspeli da uvedu obavezan karantin za sve putnike koji se vraćaju sa odmora.

U Nemačkoj je u ponedeljak sa 7.709 novih slučajeva ukupan broj zaraženih porastao na 2.667,225, dok je broj umrlih porastao za 50, na 74,714.

Pregovori savezne i pokrajinskih vlada o daljnjim merama u borbi protiv pandemije koronavirusa bili su prekinuti u ponedeljak uveče šestog sata zbog neslaganja, a sporazum je postignut rano u utorak.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track