POBUNA NA MEDITERANSKOM OSTRVU: Dosta im je i korone i karantina! Žive od turizma i očekuju hiljade gostiju! (VIDEO)
Foto: Universal Images Group / DeAgostini / Alamy / Alamy / Profimedia

opasno

POBUNA NA MEDITERANSKOM OSTRVU: Dosta im je i korone i karantina! Žive od turizma i očekuju hiljade gostiju! (VIDEO)

Planeta -

Samo tu i tamo poneki znak života na aerodromu Palma de Majorka. Još uvek nema prave turističke atmosfere.

Majorka se u potpunosti priprema za dolazak velikog broja turista uprkos pandemiji. A to znači striktno pridržavanje strogih higijenskih mera, poput stalnog nošenja maske. Mirno pred oluju jer je do sada stiglo samo nekoliko turista, piše Dojče Vele.

Verena i Stefan Imhoc leteli su jednim od prvih aviona iz Nemačke koji su ponovo poleteli. Nadaju se odmoru od zaključavanja kod kuće. Sretni su što su ovde, ali su istovremeno i malo uplašeni.

"Bilo je situacija zbog kojih nam je bilo neprijatno, kao što je let. Da li je uguranje 150 ljudi u mali prostor zaista sigurno, iako smo svi testirani. Ali na kraju je ovo bila prilika da pobegnemo od svega i svih sami odlučuju da li će rizikovati ili ne “, rekao je Imhoc.

Broj zaraženih na Majorci je nizak i stanovništvo bi želelo da tako i ostane.

Hotelske sobe se marljivo dezinfikuju. Direktorka hotela RIU Tina Ferer očekuje da se gosti ponašaju korektno i pobrinu se da se virus ne širi.

"Svakako će biti najteže kontrolisati hotelski bar. Gostima je dozvoljeno da skinu maske samo da bi otpili gutljaj pića. Moramo se pobrinuti da se maske uvek uredno vrate u lice", rekla je Fererova za DW. Majorka je ekonomski teško pogođena pandemijom. Mnogi ostrvljani su ostali bez posla. Trećina stanovništva trenutno živi ispod granice siromaštva. Ali i dalje su mnogi skeptični prema povratku turista na ovo špansko ostrvo koje živi od turizma.

„Moramo da živimo sa svim tim ograničenjima, a istovremeno otvaraju ostrvo za turiste“, rekao je jedan Španac. "Drago mi je što se vraćaju. Nedostajali su mi", dodao je drugi. "Naravno da moramo da oživimo ekonomiju. S obzirom na veliki broj zaraženih u Nemačkoj, radije bismo sačekali leto", dodala je trećina.

Uprkos tmurnom vremenu, Verena i Stefan ne žale što su odlučili da odmor provedu na Majorci. Konačno, ovde su došli da se opuste, a ne da se zabavljaju.

A prave zabave po kojima je ovo ostrvo poznato sigurno će morati dugo da čekaju.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track