IZBEGLICA IZ SIRIJE POVUKAO KANDIDATURU ZA BUNDESTAG: Hteo da bude glas izbeglih i migranata, povukao se posle pretnji
Foto: EPA/ Clemens Bilan

Savezni izbori

IZBEGLICA IZ SIRIJE POVUKAO KANDIDATURU ZA BUNDESTAG: Hteo da bude glas izbeglih i migranata, povukao se posle pretnji

Planeta -

Sirijac Tarek Alovs, koji je kao izbeglica 2015. godine došao u Nemačku, trebalo je da bude kandidat Zelenih za poslanika u Bundestagu, ali se povukao nakon što su njemu i njegovoj porodici pretili smrću.

Alovs (31) je u januaru nominovan kao direktni kandidat Zelenih za savezne izbore u Oberhauzenu i Dinslakenu, na zapadu Nemačke.

"Kandidujem se kao prvi begunac iz Sirije za Bundestag kako bih svojim glasom predstavljao prava izbeglica i migranata i borio se za pluralističko i pravedno društvo", izjavio je tada Alovs, a prenosi Dojče vele (DW).

Međutim, nakon anonimnih pretnji smrću, on je povukao svoju kandidaturu za nemački Bundestag.

"Velika opasnost za mene i naročito za meni drage ljude najvažniji je razlog za povlačenje moje kandidature", obrazložio je Alovs svoju odluku.

On u saopštenju navodi da se suočio sa snažnim rasizmom i da je to bilo "zastrašujuće".

"Moja kandidatura pokazala je da su nama u svim strankama, u politici i društvu, potrebne snažne strukture koje će se suprotstaviti strukturnom rasizmu i pomoći pogodenima", izjavio je Alovs, dodajući da će se "na neko vreme" povući iz javnosti.

U okrugu u kojem su ga kandidovali izrazili su razočaranje rečima: "Želeli bismo da s gospodinom Alovsom kao našim kandidatom za Bundestag i dalje možemo da se borimo za humanu politiku azila i migracije".

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je preko Tvitera žaljenje zbog toga što se desilo, ocenivši da je to "bedno za našu demokratiju".

I predsednica poslaničke grupe Zelenih u Bundestagu Katrin Gering-Ekart izrazila je zgražavanje, i preko Tvitera je zatražila još efikasnije suprotstavljanje takvim rasističkim ispadima.

Alovs je 2015. godine, nakon studija prava, pobegao iz Sirije u Nemačku.

Već nakon nekoliko meseci politički se aktivirao pokrenuvši inicijativu "Refugee Strike" u Bohumu. Angažovan je i u međunarodnom pokretu "Seebrücke" (Most preko mora) koji se zalaže za spasavanje izbeglica na moru i njihov prihvat.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track