OVA PODMORNICA JE SA TRONA SKINULA RUSKI TAJFUN: Evo kakve tajne krije moćni kineski "Tip 100" (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

oružje

OVA PODMORNICA JE SA TRONA SKINULA RUSKI TAJFUN: Evo kakve tajne krije moćni kineski "Tip 100" (VIDEO)

Planeta -

Decenijama je moćna podmornica Pr.941 klase tajfun ruske mornarice najveća ikada izgrađena. A veličina je bitna, kako zbog političkih poruka, tako i zbog vojnih razloga. Velike podmornice mogu imati veću nevidljivost (zbog prostora za skrivanje), veću šansu da ne budu potopljene i mogu duže da budu pod vodom.

Ali vladavina Tajfuna je gotova. Najnovija podmornica kineske mornarice (PLAN - Mornarica narodne oslobodilačke vojske) još je veća.

Porinuta ranije danas u brodogradilištu Bohai u Huludau u Kini, veruje se da je nova podmornica klase Tipe-100 ‘Sun Tzu’. Čini se da se vreme, zajedno sa brojem njegovog tipa, odnosi na stotu godišnjicu Kineske komunističke partije (KPK).

Plovilo je dugačko približno 210 metara (690 stopa) i široka oko 30 metara (100 stopa). Ovo se upoređuje sa bednih 175 metara (574 stopa, izvori se razlikuju) i 23 metra (75 stopa) za klasu tajfun. Iako podaci o deplasmanu nove podmornice nisu poznati, gotovo je sigurno veći od 48.000 tona tajfuna.

Klasa Pr.941 tajfun je nadaleko poznata kao najveća podmornica na svetu. Ali njenoj vladavini je došao kraj zahvaljujući novoj podmornici kineske mornarice, Tipe-100. Agencija za smanjenje pretnji od fotografije (DTRA) Da bismo ovo stavili u perspektivu, nova super podmornica je tri do četiri puta veća od boom-klase američke mornarice klase Ohajo.

I dok klasa Ohajo nosi 24 balističke rakete, kineska podmornica može nositi 48. Klasa Tajfun nosila je samo 20 iako je to delimično bila politička odluka. Ovo nesumnjivo čini novu klasu najoružnijom na svetu. Moguće je da će se neki od raketnih silosa koristiti za protiv-brodske balističke rakete koje ubijaju nosače.

U pramcu se nalazi najmanje 8 interkontinentalnih nuklearnih hidro-zvučnih torpeda na nuklearni pogon. Ovo oružje je slično oružju Posejdon ruske mornarice. Oni imaju efektivno neograničen domet i biće vrlo teško suprotstaviti im se trenutnim oružjem. Njegov razvoj, pa ubrzo nakon što je Rusija krenula napred sa Posejdonom, sugeriše da je Posejdon izvezen. Ili da se dogodio neki stepen prenosa tehnologije.

Prelazak na masivnu podmornicu možda nagoveštava, poput Tajfuna, ulogu Arktika. Kina sebe smatra bliskoarktičkom zemljom i možda namerava da koristi ledenu kapu kako bi zaštitila svoje nuklearno odvraćanje na moru. Iako je najveća podmornica na svetu, njene dimenzije su upravo u granicama Suezmaka. To znači da je još uvek dovoljno mala da se provuče kroz Suecki kanal. Ovo će biti kritično, jer Kina sve više gleda na Mediteran kao na granicu sa zapadnim silama.

Na poleđini je otvoreni hangar približno iste veličine kao i prethodno identifikovana posebna podmornica. Podmornica „bez jedra“ (zvanična oznaka nije poznata) izgrađena je u Šangaju. Moguće je da je njegova svrha da ga nosi Tip-100.

Jedna potencijalna upotreba za ovo je pružanje slojevite samoodbrane za podmornicu domaćina. Druga mogućnost je da je to za prekidanje podmorskih internet kablova u vreme rata. Sugerisano je da bi se ova taktika mogla iskoristiti za neposredni kolaps zapadnih ekonomija.

Očekuje se da će nova podmornica biti središte masovne vojske koja je paradirala u Pekingu u okviru proslave 100 godina KPK u julu. Više od svega, ova prethodno neprijavljena podmornica znak je promena vremena. 1. april 2021. ući će u istoriju kao početak nove ere u podmornicama.

Kurir.rs/navalnews.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track