ODISEJA DVANAESTOGODIŠNJAKA Oskarov put od Gvatemale do američke granice: Mama mi je rekla da ne plačem, ali plakao sam! (FOTO)
Foto: Printscreen YT

u potrazi za boljim životom

ODISEJA DVANAESTOGODIŠNJAKA Oskarov put od Gvatemale do američke granice: Mama mi je rekla da ne plačem, ali plakao sam! (FOTO)

Planeta -

Oskaru je 12 godina i upravo je prešao Rio Grande od Meksika do Teksasa u čamcu na naduvavanje kojim su upravljali trgovci ljudima. Oči su mu suzne, gladan je i uplašen nakon opasnog putovanja iz Gvatemale dugog mesec dana.

Njegove prve reči po dolasku u Sjedinjene Države bile su: "Vengo solo" (Došao sam sam).

"Došao sam ovde jer nismo imali šta da jedemo", kaže mršavi dečak velikih smeđih očiju za AFP dok se noć spušta na dolinu Rio Grande.

Nagli porast broja migranata na američkoj granici sa Meksikom je jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava demokratski predsednik Džo Bajden samo dva meseca nakon preuzimanja vlasti.

Deci bez pratnje i hiljadama porodica dopušten je prelazak u vreme kada su mnogi objekti i vladini centri za zadržavanje prepuni.

Oskar se nada da će nakon traumatičnog putovanja uskoro ponovo biti sa ujakom, soboslikarom koji 15 godina živi u Los Anđelesu.

"Pre odlaska mama mi je rekla da ne plačem. Ali plakao sam", kaže Oskar, jedinac samohrane majke koja je posao spremačice izgubila u pandemiji. Dečak ne može da zadrži suze.

Bolji život

Najgori deo putovanja, kaže Oskar, bilo je 12 sati provedenih u prikolici krcatoj migrantima u blizini granice sa Meksikom.

"Bilo je vruće i svi su počeli da padaju u nesvest", priča dečak. I on se onesvestio jer nije imao vode.

"Prijatelj me je ohrabrivao da ne odustanem. Rekao je da ću tamo imati bolji život".

Oskar kaže da će u Sjedinjenim Državama "moći da uči i da dovede mamu".

Više od 70 migranata bez dokumenata, gotovo svi iz Gvatemale ili Hondurasa, ali i dvoje iz Rumunije, prešli su Rio Grande i stigli do teksaškog gradića Rome prošle nedelje, čemu je svjedočio AFP.

Više od njih 20 bili su adolescenti ili deca bez pratnje, neka mlađa od sedam godina.

Po dolasku, migranti su stazom kroz trnovito grmlje pešačili više od kilometra kako bi se predali agentima američke granične patrole.

Put je prepun stvari iz života migranata, predmeta izgubljenih ili bačenih u stranu, poput plastičnih narukvica u boji koje krijumčari stavljaju na ljude kako bi ih identifikovali pri prelasku reke, cipela, mokrih pantalona, zvečki, honduraškog novca.

Vlasti će pokušati da spoje maloletnike sa članovima porodice. Neke porodice će čekati rasprave o azilu, dok će druge biti deportovane. Odrasli koji dolaze sami će biti deportovani.

Scene poput ove ponavljaju se svakodnevno. U nekim noćima dolaze stotine migranata, tvrde meštani.

Bajden je suočen sa političkim pritiskom zbog svoje politike na više od 3.000 kilometara dugoj granici sa Meksikom. Republikanci ga optužuju da podstiče dolaske jer ne želi da zapečati granicu poput njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Decu nećemo slati nazad

Iako je "razmontirao" mnoge delove Trampove useljeničke politike, Bajden tvrdi da granica nije otvorena i da većina migranata bez dokumenata brzo biva vraćena.

"Maloletnike, decu, nećemo slati nazad na taj užasan put", kazala je glasnogovornica Bele kuće Jen Psaki.

U februaru je gotovo 100 hiljada migranata ilegalno prešlo američku granicu, što su brojevi na nivou iz sredine 2019. U međuvremenu je dolaske usporila pandemija.

Više od 9.000 maloletnika bez pratnje prešlo je granicu u februaru i predalo se vlastima, što je 28 odsto više nego u januaru. U martu ih je stiglo više od 14.000. Vlasti očekuju da će ih ubuduće biti i više.

Desetine migranata koji su razgovarali sa novinarima AFP-a nekoliko minuta nakon prelaska granice kažu da su im najvažniji razlozi dolaska u SAD beg od siromaštva, nasilja i nezaposlenosti koji su dodatno pogoršani pandemijom i nedavnim razornim uraganima u njihovim zemljama, najčešće Hondurasu, Salvadoru i Gvatemali.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track